Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO PTYSIOWE WODĘ,
mleko i masło gotujemy.
MĄKĘ PSZENNĄ I
ziemniaczaną przesiewamy i mieszamy, dodajemy szczyptę soli, a następnie dodajemy do gotujących się składników.
CIASTO CAŁY CZAS
energicznie mieszamy (najlepiej drewnianą lub silikonową łopatką), trzymając garnek na ogniu przez mniej więcej 45 sekund.
CIASTO PRZEKŁADAMY DO
miski od miksera i odstawiamy na ok.
25-30 MINUT, BY
lekko ostygło.
NASTĘPNIE, ZA POMOCĄ
miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.
CIASTO MIKSUJEMY NA
średnich obrotach.
KOLEJNE JAJKA DODAJEMY
pojedynczo dopiero wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem.
UWAŻNIE OBSERWUJEMY KONSYSTENCJĘ
przygotowywanego ciasta, które powinno przypominać ugotowany budyń.
JEŚLI PO DODANIU
4 jajek konsystencja będzie odpowiednia, nie dodajemy piątego jajka.
BLASZKĘ SMARUJEMY TŁUSZCZEM
i prószymy mąką.
NA TAK PRZYGOTOWANĄ
blaszkę szprycujemy rozetki.
JEŻELI PTYSIE MAJĄ
być deserem podanym na talerzu, to rozetki powinny mieć średnicę ok. 5-6 CM.
JEŻELI MAJĄ BYĆ
pojedynczymi ciastkami, to rozetki powinny mieć średnicę około 3 cm.
PIECZEMY 25-30 MINUT
w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do temperatury 180°C lub w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 200°C.
PO UPIECZENIU OD
razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
UBITA ŚMIETANKA MOCNO
schłodzoną śmietankę ubijamy (śmietanka musi być dość mocno ubita) i stopniowo łączymy z serkiem homogenizowanym i cukrem pudrem.
SOS ŁĄCZYMY ZE
sobą świeże owoce, 50 g cukru kryształu i 50 ml czerwonego wina i gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu.
UPIECZONE KORPUSY PTYSIOWE
przecinamy w poziomie na 2 części, na dolnej części szprycujemy krem dookoła korpusu, tak aby w środku została dziurka, do niej nalewamy sos i wkładamy świeże owoce, górną częścią przykrywamy ptysia, tak aby były widoczne owoce, posypujemy cukrem pudrem i delikatnie kakao.
MOŻNA NA TALERZYKU
dodatkowo podać sos.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2745,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,6 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
48,7 g
Błonnik
11,9 g
Białko
11,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Sałatka „Zielona Bogini”
Niech talerz zazieleni się na wiosnę! Sałatka „Zielona Bogini”, którą przygotujesz wg przepisu Kingi, doda lekkości Twojemu codziennemu menu. Sprawdź, jak smakuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekana zupa cebulowa
Tę zupę najpierw się gotuje, a potem piecze. Trudno sobie wyobrazić jak smaczny jest efekt, musisz po prostu spróbować.

Wegańskie blondie z masłem orzechowym
Słodki klasyk w amerykańskim stylu, czyli blondie, prezentuje się w pysznej, roślinnej odsłonie dzięki prostemu przepisowi Kingi! Sprawdź koniecznie, jak smakuje wegańska wersja tego ciasta!

Kurczak teriyaki z warzywami
Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przyrządzić smaczną grillowaną ośmiornicę z sosem cytrynowo-pietruszkowym oraz sałatką z ogórka!