Zapiekanka z indykiem i ziemniaczanym purée • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne i aromatyczne curry z mięsem indyka i warzywami przykryte idealnym, puszystym purée z ziemniaków. Koniecznie sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie pomysłu Karola!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY MIĘSO
Pierś indyka kroimy w dość dużą kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i 2 łyżkami oleju. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni, aż nabierze złotobrązowego koloru. Następnie zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz.
KROIMY I SMAŻYMY WARZYWA
Papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Czosnek siekamy w bardzo cienkie plasterki. Na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju wykładamy pokrojoną paprykę i podsmażamy ją. Następnie do papryki dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość smażymy, mieszając co jakiś czas, aż cebula się zeszkli. Tak przygotowane warzywa przekładamy na talerz razem z indykiem. Imbir bardzo drobno siekamy i również odkładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Kawałek skórki z limonki odkrawamy i bardzo drobno siekamy lub ścieramy bezpośrednio z owocu. Na patelnię, na której smażyliśmy składniki dania, wsypujemy przyprawę curry i zalewamy ją mleczkiem kokosowym, dodajemy krojone pomidory pelati i skórkę z limonki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 5 minut, dolewając połowę wody, kiedy sos za bardzo zgęstnieje.
ŁĄCZYMY WARZYWA I MIĘSO Z SOSEM
Mięso i warzywa dodajemy do gotującego się sosu. Kolendrę dość drobno siekamy i dodajemy do curry. Następnie do gotującego się curry dodajemy groszek cukrowy oraz po trochu pozostałą wodę, aby rozrzedzić sos do pożądanej konsystencji. Całość gotujemy przez ok. 2 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Przetarte przez praskę ziemniaki mieszamy w garnku z masłem, śmietanką, solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Aby uzyskać idealną konsystencję, do purée dodajemy także po trochu wodę, obserwując uważnie, aby nie stało się zbyt rzadkie.
NADAJEMY PURÉE ODPOWIEDNIĄ KONSYSTENCJĘ
Garnek z purée z ziemniaków umieszczamy na małym ogniu i podgrzewamy przez ok. 10 minut, cały czas mieszając, aby stało się bardzo gładkie i puszyste.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3262,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
815,6 kcal
Tłuszcz
61,2 g
Węglowodany
34,9 g
Błonnik
3,6 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.

Kaszotto ze szparagami
Szparagi i quinoa, czyli szybkie kaszotto według przepisu Karola! Przygotuj je, zanim skończy się sezon!

Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami
Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Minibezy wielkanocne z kremem mango
Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!

Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!