Wegańskie makaroniki • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga stworzyła przepis na idealne wegańskie makaroniki z kremem na bazie awokado i polewą czekoladową.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY AQUAFABĘ
Aquafabę, czyli płyn z puszki ciecierzycy, wlewamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu, aż zmniejszy swoją objętość i zgęstnieje. Pozostawiamy do wystudzenia. Finalnie potrzebujemy 120 ml gęstej aquafaby.
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Do rondelka wsypujemy 150 g cukru i wlewamy 50 ml wody. Podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszając.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI MASY NA MAKARONIKI
Migdały mieszamy razem z cukrem pudrem i przesiewamy przez sito o drobnych oczkach. Aqufabę dzielimy na pół. Jedną część dodajemy do migdałów oraz cukru pudru i dokładnie mieszamy, drugą przekładamy do misy miksera. Aquafabę ubijamy przez 3 minuty, zaczynając od najniższych obrotów miksera, następnie zwiększamy obroty i ubijamy 5-8 minut. Pod koniec wolno wsypujemy pozostałe 30 g cukru i dalej ubijamy. Kiedy temperatura syropu cukrowego osiągnie 110˚C (sprawdzamy termometrem cukierniczym lub przeprowadzamy próbę pióra), wlewamy go cienkim strumieniem do ubijanej na małych obrotach aquafaby. Następnie zwiększamy obroty i całość miksujemy kolejne 5-8 minut, aż masa się wystudzi. Ubitą aquafabę łączymy z masą migdałową w trzech turach, dokładnie mieszając.
PIECZEMY MAKARONIKI
Blachę piekarnikową wykładamy matą do makaroników lub papierem do pieczenia. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na blachę. Blachą uderzamy kilka razy o blat, żeby makaroniki odrobinę się rozlały oraz pozbyły nadmiaru powietrza. Makaroniki odstawiamy na 30-50 minut, aż będą suche oraz matowe i utworzy się na nich charakterystyczna skorupka. Po tym czasie pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 130˚C przez 12 minut. Makaroniki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Zdejmujemy z papieru, dopiero gdy będą całkowicie wystudzone.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do misy blendera przekładamy obrane i pozbawione pestki awokado oraz obranego banana. Dodajemy kakao, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji i przekładamy do rękawa cukierniczego.
DEKORUJEMY MAKARONIKI
Na połowę makaroników szprycujemy krem, a następnie przykrywamy je pozostałymi makaronikami. Czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej dekorujemy wierzch makaroników.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4143 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
138,1 kcal
Tłuszcz
5,6 g
Węglowodany
19,8 g
Błonnik
3,0 g
Białko
3,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.

Jajka po turecku z chlebkami z patelni
Pełne smaku i aromatu śniadanie w stylu kuchni tureckiej to niemal gwarancja świetnego początku dnia. Dzięki dodatkowi świeżych chlebków z patelni i kremowego awokado nie tylko będzie sycące, ale też podbije serce każdego, kto go skosztuje!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jelly art – artystyczny sernik z kwiatami
Kwiaty zatopione w galaretce? Jeśli chcesz zachwycić wszystkich nietypowym tortem, zobacz, jak zrobić deser zgodnie z zasadami sztuki jelly art! Paweł odkrył oryginalny sposób tworzenia ozdób!

Pasztet z dzika
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.

Tort „Pavlova”
Na ważne okazje i bez okazji! Tort „Pavlova” wypełniony kremem i owocami! Koniecznie wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!