Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalne, proste i pyszne przepisy to nasza wizytówka. Właśnie takie są wegańskie lody z awokado podane z truflami czekoladowymi, którymi zaskoczysz gości. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ
Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną czekoladą. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą (tzw. kąpiel wodna). Podgrzewamy, mieszając, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA TRUFLE
Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, sól i drobno posiekane orzechy włoskie. Dokładnie mieszamy.
CHŁODZIMY MASĘ NA TRUFLE
Masę studzimy, a następnie umieszczamy w lodówce na ok. 8 godzin, by stężała.
FORMUJEMY TRUFLE
Ze schłodzonej masy formujemy w dłoniach kuleczki i obtaczamy je w kakao.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA LODY
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ awokado delikatnie oddzielamy od skórek (tak, by ich nie uszkodzić) i przekładamy do naczynia blendera. Skórki odkładamy – wykorzystamy je do podania lodów.
WYRABIAMY LODY W MASZYNCE
Masę przekładamy do maszynki do lodów (wkład do maszynki musi być wcześniej mocno schłodzony), włączamy urządzenie i wyrabiamy lody ok. 15-20 minut.
PODAJEMY LODY
Jeśli korzystamy z masy lodowej wyrobionej w maszynce, od razu przekładamy ją do wydrążonych łupinek awokado. Jeśli przygotowujemy lody w pojemniku, wyjmujemy je z zamrażarki ok. 15 minut przed podaniem i delikatnie rozmrażamy, co jakiś czas mieszając. Masa powinna lekko zmięknąć.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3990,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1995 kcal
Tłuszcz
154,6 g
Węglowodany
161,6 g
Błonnik
23,6 g
Białko
21,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kuskusem i warzywami
Szukasz orzeźwiającej sałatki, która będzie idealnym lunchem do pracy lub kolacją w ciepły wieczór? Oto ona! Przygotuj tę prostą sałatkę z perłowej kaszy kuskus i sprawdź, jak wspaniale smakuje.

Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
Zobacz, jak przygotować kapustę pak choi! Grillowana lub gotowana z dodatkiem jaj i wędzonego łososia zachwyci każdego amatora azjatyckiej kuchni!

Sałatka z zupek chińskich
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ramen
Esencjonalny bulion, świeże warzywa i makaron to składniki, które warto ze sobą połączyć, by stworzyć ramen według przepisu Darii! Rusz w podróż przez japońskie smaki!

Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.

Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Faszerowane pieczarki portobello
Grzyby są tutaj bazą, ale możesz je zamienić na cukinię, bakłażana czy paprykę: szpinakowy farsz sprawdzi się w duecie z każdym z tych warzyw! Połącz jego składniki i pozwól, by ser scamorza, cudowny zamiennik mozzarelli, stopił się i dopełnił reszty.

Indyjski kurczak chili
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!