Wegańska sałatka wielowarzywna • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Marchew, ziemniaki, pietruszkę oraz seler obieramy i kroimy w równą kostkę. Skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy. Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut. Co jakiś czas warzywa możemy przemieszać. Upieczone warzywa odstawiamy do wystudzenia.
KROIMY POZOSTAŁE DODATKI
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. W równą kostkę kroimy również kiszone ogórki oraz cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Do dużej miski wsypujemy upieczone i przestudzone warzywa oraz resztę pokrojonych składników. Dodajemy majonez, groszek, musztardę, sól, pieprz oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Opcjonalnie sałatkę możemy doprawić czarną solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2130,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,7 kcal
Tłuszcz
45,8 g
Węglowodany
29,4 g
Błonnik
4,1 g
Białko
4,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Ryba smażona z sałatką z fasoli
Sałatka z dwoma rodzajami fasoli i aromatycznymi przyprawami doskonale podkreśla smak smażonego łupacza.

Faszerowane łódeczki ziemniaczane
Ziemniaczana klasyka nigdy się nie nudzi! Łódeczki wypełnione doskonałym brokułowo-serowym farszem będą świetnym dodatkiem do obiadu lub samodzielną przekąską.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort arbuzowy
Tort z arbuza? Tak! To świetny pomysł, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny tort. Wypróbuj go i zaskocz wszystkich nietypowym rozwiązaniem!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!

Jak przygotować sos holenderski?
Doskonały dodatek do ryb i warzyw – czyli sos holenderski według DG!