Wegańska pieczeń z dyni • przepis • składniki • przygotowanie
Dynia piżmowa wypełniona warzywnym farszem doskonale sprawdzi się w roli roślinnej pieczeni! Sprawdź, jak wytrawne i słodkie smaki łączą się ze sobą w tym wyjątkowym przepisie Kingi – idealnym na świąteczny czas.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekrawamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne z pestkami, a miąższ nacinamy w kratkę i skrapiamy oliwą. Tak przygotowane połówki dyni pieczemy ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C (z termoobiegiem). Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia.
SMAŻYMY PIECZARKI I WARZYWA
Pieczarki pokrojone w ćwiartki smażymy na patelni na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy się zarumienią, dodajemy por pokrojony w półtalarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę dusimy.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Z upieczonej i przestudzonej dyni wydrążamy miąższ, zostawiając ok. 2 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ dodajemy do składników na patelni wraz z powidłami i sosem sojowym. Całość smażymy ok. 2-3 minut.
PRZYGOTOWUJEMY BRUKSELKI
Brukselki oczyszczamy z zewnętrznych liści, przekrawamy na pół i przekładamy do miski. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy i oprószamy solą. Dokładnie mieszamy.
FASZERUJEMY DYNIĘ
Wydrążone połówki dyni faszerujemy przygotowanym farszem. Ostrożnie składamy je w całość i związujemy sznurkiem jak pieczeń – w trzech miejscach.
PIECZEMY DYNIĘ
Dynię przekładamy do naczynia żaroodpornego, wypełniając je po bokach przygotowanymi wcześniej brukselkami tak, aby zapobiec przewróceniu się dyni.
PODAJEMY WEGAŃSKĄ PIECZEŃ
Dynię podajemy na ciepło lub na zimno, z dodatkiem pieczonej brukselki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1531,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
191,4 kcal
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
38,2 g
Błonnik
7,1 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fudge z kolorowymi drażetkami
Poznaj przepis Pawła i wzbudź zachwyt nie tylko u najmłodszych! Przygotuj fudge z piankami i kolorowymi drażetkami.

Zupa migdałowa
Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!

Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z burakiem
Jeśli szukasz pomysłu na szybką i smaczną kanapkę, ten przepis z pewnością Cię zachwyci! Prosta kanapka z burakiem, serkiem wiejskim o cytrusowym aromacie, aromatycznym pesto, świeżą rukolą i ugotowanym burakiem to połączenie, które rozpieszcza podniebienie. Poznaj nasz przepis!

Babeczki pistacjowe
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!

Koktajl tiramisu
Smak tiramisu w formie koktajlu? Dzięki temu przepisowi to możliwe!

Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
Burgery inspirowane kuchnią śródziemnomorską z dodatkiem paprykowego relishu i sera feta to pyszny pomysł na grilla. Koniecznie sprawdź, jak smaczne jest to danie!