Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ SZNUREK DO
związania szparagów.
PRZYGOTOWANIE SZPARAGI OBIERAMY,
następnie związujemy za pomocą sznurka.
ZWIĄZANE SZPARAGI UMIESZCZAMY
w garnku z gotującą się wodą (delikatne główki szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie).
GOTUJEMY W OSOLONEJ
wodzie ok. 2 MINUT.
PO 2-3 MINUTACH
odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z lodem.
DO GARNKA Z
gotującą się wodą dodajemy odrobinę oleju rzepakowego i sól.
GOTUJEMY MAKARON PENNE
al dente (od czasu do czasu mieszając). UGOTOWANY MAKARON: odcedzamy.
KURCZAK PIERSI KURCZAKA
dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
niewielką ilość oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. USMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY: do miski.
NA PATELNIĘ, NA
której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej.
SZPARAGI KROIMY NA
równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem.
GDY ŚMIETANA SIĘ
delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka i dalej redukujemy sos.
DELIKATNIE MIESZAMY.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy makaron i pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe.
DOPRAWIAMY PIEPRZEM I
pozostałą ilością natki pietruszki.
CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,
następnie wykładamy na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3500,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
875,1 kcal
Tłuszcz
36,1 g
Węglowodany
98 g
Błonnik
39,9 g
Białko
39,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartofle Nimueny z leśnego królestwa
Przed wyruszeniem w drogę należy przygotować prowiant! Zapiekane owoce ziemi autorstwa Nimueny to sycące uzupełnienie ekwipunku każdego poszukiwacza smaku.

Tort jogurtowy z owocami leśnymi
Jogurt i owoce to przepis na pyszny deser. Wypróbuj jogurtowej słodkości Kingi!

Pasta frittata, czyli frittata z makaronu z serami i salami
Wypróbuj przepis Kingi na nietypową wersję frittaty! Makaron, różne rodzaje serów i salami — to wszystko łączy się w smakowitą zapiekankę, której musisz spróbować.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!

Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!