Sałatka bawarska z kapusty • przepis • składniki • przygotowanie
Kapusta, odrobina boczku, cebula i przyprawy nadają tej sałatce wyjątkowy smak, którego musisz spróbować!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SZATKUJEMY KAPUSTĘ
Kapustę oczyszczamy, usuwamy głąb, a następnie szatkujemy lub kroimy w poprzek na drobne paski. Mieszamy z płaską łyżeczką soli i odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy skórę i, jeśli jest taka potrzeba, kości, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Kminek grubo rozcieramy.
OSĄCZAMY KAPUSTĘ
Kapustę delikatnie ugniatamy, a następnie osączamy na sitku i próbujemy. Jeśli jest zbyt słona, płuczemy wodą i ponownie odciskamy.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Kiedy jest rozgrzany, podsmażamy na nim boczek do zeszklenia. Dodajemy posiekaną cebulę i ponownie podsmażamy. Dolewamy ocet i bulion, dodajemy resztę oleju i doprowadzamy do wrzenia. Całość doprawiamy kminkiem, pieprzem i, jeśli jest to konieczne, odrobiną soli.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Kapustę przekładamy do miski, polewamy gorącym sosem i mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 2 godziny lub na całą noc. Przed podaniem sałatkę ponownie doprawiamy do smaku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1726,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
287,7 kcal
Tłuszcz
26,8 g
Węglowodany
6,2 g
Błonnik
5,3 g
Białko
5,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!

Pączusie — mini pączki na jeden kęs!
Mini pączusie to idealna propozycja na słodką przekąskę, która zadowoli wszystkich łasuchów. Te małe, puszyste pączki są nie tylko smaczne, ale również szybkie i łatwe do przygotowania. Odkryjcie przepis na pyszne pączusie na jeden kęs!

Sajgonki z mięsem mielonym
Sajgonki z mięsem mielonym i warzywami to doskonały pomysł na lunch do pracy, a także na imprezowe przekąski!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dim sum z farszem z mięsa mielonego
Małe pierożki, wielki smak – wyborne połączenie farszu z mięsa mielonego i warzyw z lekkim ciastem i sosem sojowym.

Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Mazurek z masłem orzechowym
Mazurek to nieodłączny element polskiej tradycji cukierniczej, który chętnie wypiekany jest na Wielkanoc. Dziś tradycyjne mazurki przygotowuje się także w bardziej współczesny sposób, używając do tego niecodziennych dodatków takich jak masło orzechowe. Jak przygotować mazurek z jego udziałem? Poznaj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowy koktajl z cieciorki
Koktajl z cieciorki to kreatywny i przede wszystkim smaczny sposób na wykorzystanie strączków w diecie. Jest bogaty w białko i błonnik. Świetnie sprawdzi się jako sycąca przekąska lub alternatywa dla posiłku.

Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego
Przepis na pożywną zapiekankę z kaszą, nawiązujący do włoskiej lasagne. Klasyka Italii w smacznym polskim wydaniu!

Jarski żurek łemkowski
Niech przy wielkanocnym stole każdy znajdzie coś dla siebie! Sprawdź, jak smakuje jarski żurek łemkowski Karola Okrasy i ciesz się smakiem prawdziwej polskiej tradycji!