Warkocz cynamonowo - marcepanowy • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO DROŻDŻOWE MASŁO
roztapiamy i delikatnie studzimy.
DROŻDŻE UCIERAMY Z
cukrem.
MLEKO PODGRZEWAMY DO
temperatury około 40°C, następnie łączymy z utartymi drożdżami i cukrem waniliowym.
MĄKĘ PRZESIEWAMY DO
miski.
W MĄCE ROBIMY
zagłębienie i wlewamy do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru.
ROBIMY ROZCZYN, MISKĘ
przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
OBEJRZYJ TRIK, JAK
prawidłowo przygotować rozczyn.
GDY ROZCZYN UROŚNIE
mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli.
CIASTO DOKŁADNIE WYRABIAMY,
aż będzie odklejać się od ręki.
ODSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA
(musi podwoić swoją objętość).
MASA CYNAMONOWO -
marcepanowa Marcepan ucieramy z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder.
MASĘ DOBRZE WYRABIAMY,
na koniec dodajemy cynamon i rum.
WYROŚNIĘTE CIASTO PONOWNIE
zagniatamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm.
NA ROZWAŁKOWANE CIASTO
wykładamy masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarowujemy.
ZWIJAMY, ZACZYNAJĄC OD
dłuższego boku.
ZWINIĘTE CIASTO DELIKATNIE
rozpłaszczamy i przecinamy wzdłuż na trzy równe części.
ZAPLATAMY WARKOCZ I
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
WARKOCZ SMARUJEMY BIAŁKIEM
i posypujemy płatkami migdałów.
ODSTAWIAMY NA OKOŁO
20-25 minut i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut.
UPIECZONY, JESZCZE GORĄCY
warkocz smarujemy cienką warstwą rozpuszczonego miodu i odstawiamy do wystygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3890,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
486,3 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
63,7 g
Błonnik
13,1 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
Smaczna kanapka, którą możesz zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy czy na piknik – bagietka z pieczoną piersią kurczaka!

Wegetariańskie knedle z wytrawnym farszem twarogowym
Sięgnij po klasyk w nowej, wegetariańskiej wersji! Ten przepis z pewnością zagości u Ciebie na dłużej!

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
Bardzo delikatne, puszyste i pyszne: takie są wegańskie pączki wg przepisu Kingi. Spróbuj raz, a będziesz przyrządzać je równie chętnie jak klasyczne!

Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Zupa klopsikowa
Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Sałatka z bobu z prażoną cebulką
Letnia sałatka z bobem w pesto z prażonej cebulki i pieczonym boczkiem według pomysłu Karola Okrasy. Koniecznie wypróbuj w sezonie na bób!

Ogórki w occie
Ogórki w occie, znane również jako ogórki konserwowe, to klasyczny przysmak, który cieszy się popularnością na całym świecie. Ta tradycyjna metoda konserwacji warzyw pozwala na zachowanie ich świeżości oraz chrupkości, nadając im przy tym wyjątkowego charakteru. Jak zrobić pyszne ogórki w occie? Sprawdź nasz przepis!