Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową • przepis • składniki • przygotowanie
Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ OWOCOWĄ
Winogrona przekrawamy na pół, nektarynki kroimy na cząstki, a pomarańcze obieramy i filetujemy. Owoce przekładamy do miski i mieszamy.
SMAŻYMY TOSTY FRANCUSKIE
Jajka roztrzepujemy w miseczce za pomocą rózgi lub widelca. Dodajemy mleko, mieszamy. W tak przygotowanej miksturze obtaczamy kromki pieczywa tostowego.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRUSOWY
Marmoladę cytrusową zagotowujemy w rondelku z odrobiną wody. Odstawiamy do wystudzenia.
PODAJEMY TOSTY FRANCUSKIE
Gałki lodów serwujemy na tostach francuskich razem z sałatką owocową. W osobnej miseczce podajemy ubitą śmietanę. Tosty dekorujemy z wierzchu sosem cytrusowym i posiekanymi pistacjami. Całość oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3527,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
881,9 kcal
Tłuszcz
44,2 g
Węglowodany
101,4 g
Błonnik
6,9 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Leczo z frankfurterkami
Aromatyczne leczo, pełne kolorowych warzyw, frankfurterek i pomidorowego sosu – to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację dla całej rodziny.

Tarta Tatin
Poznaj przepis na typowo francuski deser - pyszną tartę z jabłkami, podawaną ze śmietankowymi lodami.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Sycąca, smaczna, pełna warzywnych i mięsnych smaków – zapiekanka farmerska Karola zaspokoi Twój apetyt na pełnowartościowe, proste danie dla całej rodziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.

Wielkanocna brioszka
Przepyszna brioszka, która świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Całonocne wyrastanie ciasta zapewnia jej wyjątkową puszystość, a kandyzowana skórka limonki nadaje charakter.

Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny! Teraz przygotujesz go w bardzo prosty i szybki sposób. Wypróbuj ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z kurczakiem na ciepło
Najlepsza kanapka na zimny dzień? Taka na ciepło! Ta wg przepisu Kingi z aromatycznym pesto, pyszną wędzoną piersią kurczaka i ciągnącą się burratą to idealny pomysł na śniadanie lub przekąskę.

Kapuśniak z kimchi
Gdy rodzima tradycja spotyka się z azjatyckimi inspiracjami, powstaje zupa idealna na chłodniejsze dni: kapuśniak z kimchi! Ta wersja polskiego klasyka jest prosta, szybka i stworzona dla tych, którzy – tak jak Karol – lubią eksperymentować ze smakiem.

Sałatka na grilla z ciecierzycą i wegańskim sosem BBQ
Sałatki nigdy się nie znudzą, jeśli będą wyjątkowe! Ta właśnie taka jest. Połącz warzywa z genialnym dressingiem BBQ i ciesz się smakami letniego grillowania!