Tarta z cukinią i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie
Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z cukinią, kozim serem i szynką to doskonały pomysł na szybki obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj blaszkę piekarnikową patelnię grillową groch lub fasolę do obciążenia ciasta piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
SMARUJEMY CIASTO MIESZANINĄ JAJKA
I MLEKA CIASTO FRANCUSKIE ROZKŁADAMY NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.
NAKŁUWAMY WIDELCEM I SMARUJEMY JAJKIEM WYMIESZANYM Z ODROBINĄ MLEKA.
ROZKŁADAMY KOLEJNY ARKUSZ PAPIERU DO PIECZENIA NA CIEŚCIE, DELIKATNIE OBCIĄŻAMY GROCHEM LUB FASOLĄ.
PIECZEMY W PIEKARNIKU ROZGRZANYM DO TEMPERATURY 200°C PRZEZ OKOŁO 20 MINUT. GRILLUJEMY CUKINIĘ CUKINIĘ KROIMY
w plastry.
Polewamy oliwą, posypujemy drobno posiekanym czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym na patelni grillowej z obu stron.
DEKORUJEMY TARTĘ POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
Na upieczonym cieście robimy kleksy sera koziego.
Następnie układamy plastry cukinii pokrojone na pół, suszone pomidory, plastry szynki i listki bazylii.
Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i ziołami prowansalskimi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3132,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
391,6 kcal
Tłuszcz
26,2 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
0,9 g
Białko
12,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka viva camembert
Pszenna bułka z chrupiącą skórką, francuski ser i słodka żurawina – prosty sposób na kanapkę o oryginalnym smaku!

Kabanosy w cieście
Kabanosy w cieście francuskim z sosem musztardowo-jogurtowym to pyszna przekąska, która nadaje się na każdą okazję.

Ciastka z grzybami
Delikatne i chrupiące ciastka, wypełnione pysznym farszem grzybowym to pomysł na przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na święta. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fasolka z żurawinowo-ziołowym masłem
Świetny dodatek do dań obiadowych – fasolka z pysznym masełkiem z dodatkiem żurawiny, szczypiorku i otartej skórki z cytryny.

Wegański awokado burger
Roślinny burger z grilla między połówkami dojrzałego awokado? Brzmi jak przepis na wegańską ucztę przy ruszcie! Odkryj zupełnie nowy, świeży sposób na tego amerykańskiego klasyka.

Udon z kurczakiem w ostrym sosie
Makaron udon z kurczakiem i aromatycznym sosem, który jest gotowy w 25 minut? Tak! Właśnie taką obiadową propozycję w stylu kuchni azjatyckiej przygotował Karol. Koniecznie spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

Koktajle na detoks
Wyciśnij moc z owoców dzięki przepisowi Darii na dwa oczyszczające koktajle! Idealne po treningu i na początek dnia!