Chleb brioche z musem figowym • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże ucieramy z cukrem, aż staną się płynne, i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko. Do dużej miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie, do którego wlewamy drożdże z cukrem i mlekiem. Niewielką część mąki mieszamy z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia.
WYRABIAMY CIASTO
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy nasionka laski wanilii. Całość przekładamy do misy miksera i wyrabiamy ciasto na małych obrotach. Stopniowo dodajemy jajka i żółtko. Następnie stopniowo dodajemy miękkie masło. Czystą miskę oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
PIECZEMY CHLEBEK
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i zagniatamy. ¾ ciasta wykładamy na dno formy wysmarowanej masłem. Delikatnie nacinamy wierzch wzdłuż. Z reszty ciasta formujemy kulki i układamy na linii nacięcia. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3756,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
268,3 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
37,2 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Wytrawna tarta Tatin
Uwielbiasz francuskie sery? Jeśli tak, koniecznie spróbuj wytrawnej wersji tarty Tatin według przepisu Kingi! To aromatyczne i pełne warzyw danie, które zachwyca smakiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
Klasyka polskiej kuchni, czyli gęś faszerowana jabłkami w miodzie i świeżych ziołach! Upiecz ją i podaj na wyjątkową okazję z czerwoną kapustą o wyjątkowym smaku!

Tort cytrynowy na specjalne okazje
Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.

Jadłospis malucha: 4 przepisy
Śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja – pomysł na jadłospis malucha według Kingi Paruzel! Sprawdź nasze dania dla dzieci!