Szybkie ciasto dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Suche składniki ciasta mieszamy w misce.
MIESZAMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
W osobnej misce mieszamy mokre składniki ciasta.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI CIASTA
Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, aż się połączą. Dodajemy żurawiny, posiekane orzechy włoskie i pokruszoną czekoladę. Ponownie mieszamy.
PIECZEMY CIASTO
Tak przygotowaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami i płatkami migdałów. Ciasto pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2870,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
179,4 kcal
Tłuszcz
10,8 g
Węglowodany
18,7 g
Błonnik
2,2 g
Białko
3,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tiramisu
Kawa, mascarpone i amaretto – prawdziwa klasyka deserów we włoskim stylu! Sprawdź też wersję z malinami, którą pokochają dzieci!

Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!

Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Pizza stanowi jedno z najbardziej popularnych włoskich dań, które doczekało się wielu wariantów i modyfikacji. Tradycyjna pizza powstaje na mące typu zero z dodatkiem świeżych drożdży, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ją na bazie suchych drożdży. W jaki sposób przyrządzić pyszne ciasto na pizzę na drożdżach instant? Poznaj nasz sposób!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serniczki
Potrzebujesz pysznego i łatwego w przygotowaniu deseru? Wypróbuj przepis Pauli i zrób serniczki, które zachwycą Twoich gości!

Sałatka z falafelami i kremem czosnkowym
Falafel to symbol kuchni w stylu orientalnym. Odkryj ją dzięki przepisowi Kingi na sałatkę z falafelami, granatem i czosnkowym dipem!

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka viva camembert
Pszenna bułka z chrupiącą skórką, francuski ser i słodka żurawina – prosty sposób na kanapkę o oryginalnym smaku!

Makaron konjac z kurczakiem z airfryera
Przygotowane w airfryerze danie w azjatyckim stylu z soczystym kurczakiem, chrupiącymi warzywami i makaronem konjac to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację.

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!