Sylwestrowy deser czekoladowy z owocami lasu • przepis • składniki • przygotowanie
Dwuwarstwowe pucharki pełne delikatnego czekoladowego musu i konfitury to idealny deser na imprezę sylwestrową. Przygotujesz je, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ
Na rozgrzaną patelnię przekładamy miód oraz mieszankę owoców leśnych – gotujemy przez 10-12 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy nadmiar soku odparuje, konfiturę zdejmujemy z ognia i studzimy. Na dno każdego kieliszka nakładamy mniej więcej 1 łyżeczkę owoców.
PRZYGOTOWUJEMY MUS CZEKOLADOWY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Cukier z wodą i nasionkami wanilii zagotowujemy do uzyskania syropu.
PODAJEMY DESER
Schłodzony deser dekorujemy czekoladowymi patyczkami i świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2595,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
173 kcal
Tłuszcz
9,4 g
Węglowodany
19,9 g
Błonnik
1,9 g
Białko
3,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
Domowy obiad inny niż zwykle? Na specjalną okazję podaj pieczeń z dzika w sosie myśliwskim, która świetnie komponuje się z pyzami i surówką z modrej kapusty. Pycha!

Zupa gołąbkowa
Zaskakująca i przepyszna wariacja na temat klasyki polskiej kuchni! Przygotuj zupę gołąbkową – mocno pomidorową i sycącą dzięki dodatkowi kapusty i mięsa mielonego.

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orientalna sałatka z bakłażana
Grillowany bakłażan, świeże warzywa, mięta i orientalne przyprawy tworzą kompozycję smaków, które przeniosą Cię prosto do słonecznego Maroka! To sałatka, której musisz spróbować!

Zupa rybna z karpia
Zupa z karpia i kapuśniak w jednym! Pyszne połączenie świątecznych smaków, które może zagościć na Twoim stole.

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kiszonka orientalna
Spróbuj kiszonej kapusty w nowoczesnym wydaniu – z imbirem, sezamem i sosem sojowym!

Faszerowana pierś kurczaka z ziemniaczkami dauphine
Zainspiruj się tradycyjną kuchnią francuską! Wyczaruj w swojej kuchni pyszne faszerowane piersi kurczaka z nietypowymi ziemniaczkami dauphine.

Piwne muffinki z malinami
Niezwykłe piwne muffinki z pysznym kremem i świeżymi malinami. Koniecznie musisz spróbować!