Pulled pork z jackfruita • przepis • składniki • przygotowanie
W przepisie Kingi jackfruit, czyli owoc chlebowca, zastępuje szarpaną wieprzowinę. Podany z aromatycznym, pikantnym sosem barbecue idealnie sprawdzi się jako pyszny obiad.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WEGAŃSKI SOS BARBECUE
Cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W małym garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i smażymy przez kolejną minutę. Następnie dodajemy pozostałe składniki sosu i gotujemy przez ok. 15-20 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotowy sos barbecue studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY JACKFRUIT
Owoc chlebowca odcedzamy na sitku, dokładnie przepłukujemy pod bieżącą wodą i odkładamy na bok.
PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY WARZYWA
Papryczkę chili bardzo drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej papryczkę i cebulę przez kilka minut, często mieszając. Kiedy cebula zacznie się złocić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy ok. 1 minuty, nadal mieszając i uważając, by warzywa się nie przypaliły.
GOTUJEMY JACKFRUIT
Do podsmażonych warzyw dodajemy pół szklanki wegańskiego sosu barbecue i kawałki jackfruita. Całość gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą. Uważamy, aby sos nie stał się zbyt rzadki.
SZARPIEMY OWOC CHLEBOWCA
Za pomocą widelców szarpiemy owoc chlebowca tak, aby przypominał pulled pork, czyli szarpaną wieprzowinę. Następnie całość przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
570,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
285,0 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
46,3 g
Błonnik
7,9 g
Białko
7,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
Crostini to małe kanapeczki, które sprawdzą się jako imprezowa przekąska! Przygotuj je na słodko – z chałki, z dodatkiem truskawek i orzechów!

Babka czekoladowo-kokosowa
Zobacz, jak za pomocą wiórków kokosowych urozmaicić smak babki czekoladowej. To połączenie na pewno Cię zachwyci!

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś w sosie cytrynowym
Łosoś i cytryna to jedno ze sztandarowych połączeń smakowych. Świeży rozmaryn nada daniu zaskakującego aromatu.

Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!

Bezglutenowy chleb z soczewicy
Bezglutenowy chleb, który wyrabia się jedynie 5 minut. Idealny na pożywne śniadanie, świetnie się mrozi. Koniecznie sprawdź, jak szybko można go przygotować!

Przecier z marchewki
Zobacz, jak łatwo i szybko przygotujesz przecier z marchewki! Zasmakuje nawet najmłodszym dzieciom!