Świąteczne ciasto czekoladowo-pomarańczowe • przepis • składniki • przygotowanie
Poczuj zapach Świąt, dzięki świątecznemu ciastu według pomysłu Borysa Szyca!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLASZKĘ SMARUJEMY ODROBINĄ MARGARYNY
i oprószamy mąką. W garnku rozpuszczamy margarynę na małym ogniu. Studzimy. Jajka oraz cukier ucieramy mikserem na puszystą masę. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
MĄKĘ WYMIESZANĄ Z SODĄ
przesiewamy przez sito do dużej miski. Dodajemy wiórki czekoladowe oraz skórkę startą z umytych i sparzonych pomarańczy (2 małych lub 1 dużej). Z miąższu wyciskamy sok do osobnego naczynia.
DO MASY JAJECZNEJ STOPNIOWO
dodajemy mieszankę z mąką. Miksujemy na średnich obrotach, powoli dolewając ostudzoną margarynę oraz sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszane ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) na 45-55 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4928,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
410,7 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
50 g
Błonnik
7,6 g
Białko
7,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp w migdałach
Zwykły karp w niezwykłej odsłonie. Migdałowa panierka i winno-rodzynkowy sos tworzą z tej ryby coś wyjątkowego.

Bezy — przepis podstawowy
Bezy to jeden z tych deserów, który pamięta się z dzieciństwa. Małe, spiralne, słodkie beziki zachwycają swoją lekkością i delikatnym smakiem. Są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy jako dekoracja innych wypieków. Przygotowanie ich wymaga zaledwie kilku składników. Jak zrobić bezy? Odkryjcie nasz podstawowy przepis!

Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
Wypróbuj rozgrzewające herbaty, doskonałe na jesienne chłody!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chutney z ananasa
Lubisz słodko-kwaśne smaki? Chutney z ananasa z papryczką chili będzie doskonale smakował z daniami azjatyckimi!

Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
Tarta bez foremki i miksera? Paweł Małecki pokaże Ci, jak ją przygotować z dodatkiem gruszek karmelizowanych w syropie z agawy.

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!

Quesadilla ze szpinakiem i serem halloumi oraz pikantnym sosem
Co wyróżnia to danie? Prostota oraz to, że smakuje każdemu! Idealnie sprawdzi się na imprezie lub jako danie typu lunch box.

Sos tzatziki
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.