Wegańskie nuggetsy z jackfruita • przepis • składniki • przygotowanie
Nuggetsy jak mięsne, ale bez grama mięsa?! Wszystko za sprawą owocu chlebowca – jackfruita! Robi się je bardzo łatwo, a efekt jest naprawdę zaskakujący i przede wszystkim niezwykle smaczny.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ODSĄCZAMY JACKFRUIT
Jackfruit odsączamy z zalewy na dużym sitku. Przelewamy zimną wodą i dodatkowo osuszamy za pomocą papierowego ręcznika.
MARYNUJEMY JACKFRUIT
W misce łączymy sos sojowy, sos sriracha, napój migdałowy i sól. Dodajemy kawałki jackfruita. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W drugiej misce łączymy mąkę pszenną, słodką paprykę i zimną wodę. Mieszamy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
Płatki wkładamy do woreczka strunowego i rozgniatamy rękoma. Dodajemy bułkę tartą. Mieszamy i przesypujemy do osobnej miseczki.
PANIERUJEMY KAWAŁKI JACKFRUITA
Kawałki jackfruita obtaczamy w cieście, a następnie w płatkach wymieszanych z bułką tartą.
SMAŻYMY NUGGETSY
Na rozgrzaną patelnię wlewamy sporą ilość oliwy. Układamy na niej kawałki jackfruita w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
700,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
350,3 kcal
Tłuszcz
8,4 g
Węglowodany
59,7 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa krem z topinamburu
Szukasz nowych przepisów na zupy? Sprawdź, jak smakuje topinambur, który świetnie sprawdza się jako podstawa wyjątkowej zupy krem. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Kisiel z owoców lasu
Jeden z najprostszych, ale i najbardziej lubianych deserów, który przygotujesz w chwilę. Podawaj na zimno lub gorąco.

Placki jogurtowe z sosem pomarańczowym
Na słodki obiad, deser lub śniadanie – wyborne racuszki jogurtowe z sosem pomarańczowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wołowina po burgundzku. Dla Niego.
Sposób na wyjątkowe, jednogarnkowe danie: delikatne kawałki kruchej wołowiny duszone z warzywami, rodzynkami i winem.

Ryba z piekarnika
Ryba z piekarnika to danie, które cechuje prostota przygotowania i wyjątkowy smak. Pieczona ryba jest doskonałą opcją dla osób ceniących sobie pożywną kuchnię, która nie jest pozbawiona smaku. W jaki sposób przyrządzić soczystą rybę o niesamowitym aromacie? Sprawdź nasz przepis!

Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami to potrawa, która często gości na świątecznym stole w naszych domach. Ta bezmięsna potrawa bazująca na grzybach leśnych i kaszy stanowi lekką, ale jednocześnie sycącą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Jak je zrobić? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażone okonie z chlebową sałatką
Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.