Sushi: hosomaki, futomaki, uramaki, nigiri • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz cieszyć się smakiem najlepszego sushi, które przygotujesz w domowej kuchni? Z przepisem Kingi i wskazówkami sushi mastera to wyjątkowo proste!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
POLERUJEMY RYŻ
Przed gotowaniem polerujemy ryż – wsypujemy do garnka, zalewamy wodą (filtrowaną lub mineralną niskozmineralizowaną) tak, aby delikatnie go nią pokryć. Ręką delikatnie mieszamy ryż przez ok. 2 minuty (nie dociskamy, a jedynie przesuwamy po dnie naczynia). Odcedzamy na sicie i powtarzamy czynność dwukrotnie. W ten sposób wypłukujemy nadmiar skrobi.
PŁUCZEMY I GOTUJEMY RYŻ
Ryż płuczemy na sicie wodą mineralną tak długo, aż będzie krystalicznie czysta. Następnie zalewamy wodą mineralną niskozmineralizowaną w proporcji 1:1. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu: ok. 20 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyłączamy płomień i odstawiamy ryż (w garnku, pod przykryciem) na kolejne 15 minut, by wchłonął wodę.
ZAKWASZAMY RYŻ
W miseczce łączymy ocet ryżowy, cukier, sól. Mieszamy. Miksturę dodajemy do ciepłego, ugotowanego ryżu. Mieszamy dokładnie, ale delikatnie, tak by pozbyć się pozlepianych grudek. Całość przykrywamy czystą, wilgotną ściereczką i studzimy.
ZABEZPIECZAMY MATĘ
Maty bambusowe zabezpieczamy folią spożywczą – dbamy w ten sposób o sprawną i higieniczną pracę.
ROLUJEMY HOSOMAKI Z ŁOSOSIEM
Arkusz nori przełamujemy na pół. Układamy na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 1,5 cm wolnej przestrzeni na końcu dłuższego boku.
ROLUJEMY FUTOMAKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, MANGO I AWOKADO
Na macie bambusowej układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu jednego z krótszych boków.
ROLUJEMY WEGETARIAŃSKIE URAMAKI Z OGÓRKIEM
Na desce układamy połowę arkusza nori błyszczącą stroną do dołu. Delikatnie moczymy dłonie w wodzie. Bierzemy garstkę ryżu i rozkładamy go na nori, zostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni na końcu krótszego boku. Posypujemy ryż czarnym sezamem. Przekładamy płat nori tak, by ryż był pod spodem.
SKŁADAMY NIGIRI
Dłonie delikatnie moczymy w wodzie. Z ryżu formujemy wałek o długości ok. 4 cm, wysokości 1,5 cm (ok. 16 g)
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4838 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
483,8 kcal
Tłuszcz
16,2 g
Węglowodany
59,6 g
Błonnik
26,8 g
Białko
26,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
Przygotuj danie pełne bliskowschodnich aromatów. Doskonale doprawiona jagnięcina i chrupiąca cieciorka to jego mocne atuty!

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!

Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!

Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
Pomysł na prosty, ale jednocześnie smaczny i sycący posiłek: zapiekanka z salami, oliwkowymi paluchami i szpinakiem.

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quiche ze szparagami
Kruche ciasto, kremowe wypełnienie i delikatne szparagi – oto przepis na klasyczny francuski wypiek. Wygląda i smakuje doskonale!

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Zupa dyniowa z imbirem
Nic bardziej nie rozgrzewa niż dynia, a imbir jest znany na całym świecie ze swoich właściwości leczniczych. Połącz te składniki i przygotuj pyszną zupę.