Sos maślano-cytrynowy z tymiankiem • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny, aksamitny sos maślano-cytrynowy z aromatycznym tymiankiem to świetny dodatek do ryb oraz grillowanych warzyw, takich jak szparagi. Gotowy w zaledwie kilka minut – najlepiej smakuje świeży i lekko ciepły.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODGRZEWAMY BAZĘ SOSU
Do misy miksującej termorobota wlewamy bulion warzywny, po czym dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz tymianek.
EMULGUJEMY MASŁO
Na pokrywie misy ustawiamy miseczkę i odważamy zimne masło, korzystając z wagi urządzenia. Masło odkładamy na bok.
SERWUJEMY SOS
Sos podajemy od razu po przygotowaniu – najlepiej smakuje na ciepło jako dodatek do ryb lub grillowanych warzyw.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
614,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
122,9 kcal
Tłuszcz
13,1 g
Węglowodany
0,7 g
Błonnik
0 g
Białko
0,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bigos rybny
Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb!

Pstrąg łososiowy z karmelizowaną marchwią
Grillowany pstrąg ułożony na karmelizowanej marchwi to idealna kompozycja subtelnych smaków…

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Racuszki na kefirze z owocami
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!

Tarta z gruszką i gorgonzolą
Pyszny sposób na gruszkę! W towarzystwie chrupiącego ciasta, słonego sera i orzechów smakuje doskonale.

Marynowane pieczarki w słoiku
Lekko cytrusowa marynata świetnie podkreśli delikatny smak pieczarek. Przygotuj pieczarkowe przetwory, po które sięgniesz zawsze wtedy, kiedy będziesz potrzebować domowego dodatku do obiadu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Blok czekoladowy – domowy!
Zobacz, jak przygotować smakołyk, który na pewno pamiętasz z dzieciństwa! Blok czekoladowy w nieco innej wersji – z amarantusem i żurawinami!

Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
Hamburgery w wersji superluksusowej – z mięsem wołowym i dodatkiem majonezu, grillowaną ciabattą oraz mozzarellą.

Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
Bez szampana nie ma sylwestra! A jeśli chcesz zrobić furorę wśród znajomych, to ta szampańska galaretka zdecydowanie powinna zagościć na sylwestrowym stole!