Smażona ryba na purée z groszku • przepis • składniki • przygotowanie
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY BULION Z GROSZKIEM
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy na gorącym maśle do zeszklenia. Dodajemy zielony groszek i listki tymianku, po czym podsmażamy przez 2 minuty. Dolewamy bulion, doprawiamy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 8-10 minut, w razie potrzeby dolewając więcej bulionu.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PIWNE
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, 1 łyżeczkę soli i piwo mieszamy na gładką masę.
PODGRZEWAMY OLEJ
Do rondla wlewamy olej (ok. 4-6 cm) i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki, na powierzchni pojawią się pęcherzyki.
SMAŻYMY RYBĘ
Rybę myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Doprawiamy lekko solą i pieprzem. Panierujemy w mące pszennej, otrzepujemy, zanurzamy w cieście piwnym i smażymy porcjami na gorącym oleju przez 4-6 minut (w zależności od grubości kawałków) aż do zarumienienia. Usmażoną rybę osączamy na papierze kuchennym.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE Z GROSZKU
Groszek miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Podajemy ze smażoną rybą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2090,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
522,5 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
76,2 g
Błonnik
25,2 g
Białko
25,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglane à la bounty w słoiczku
Wielbiciele kokosowego smaku, prostych deserów i wegańskich przepisów znajdą tu coś dla siebie! Sprawdź, jak łatwo przygotować pyszne jaglane à la bounty w słoiczkach!

Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
Bez szampana nie ma sylwestra! A jeśli chcesz zrobić furorę wśród znajomych, to ta szampańska galaretka zdecydowanie powinna zagościć na sylwestrowym stole!

Wegańskie eklerki z kremem cytrynowym
Wegańskie słodkości? Tylko od Kingi Paruzel. Zobacz, jak przygotować eklerki z kremem cytrynowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
Spróbuj makaronu z dynią maślaną, szynką i aromatyczną szałwią! To danie w sam raz na chłodniejsze dni.

Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!

Sweet monkey bread
Chleb w kształcie babki? Tak! To sweet monkey bread, czyli smakowita przekąska z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Odrywasz, ile chcesz, i zjadasz tak, jak lubisz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab pieczony w rękawie
Jeśli szukasz przepisu na soczyste, aromatyczne mięso, schab pieczony w rękawie to idealna propozycja dla Ciebie. Dzięki pieczeniu w rękawie schab zachowuje swoją naturalną wilgotność, a przyprawy doskonale się wchłaniają, nadając mu wyrazisty smak i aromat. Poznaj nasz przepis na schab pieczony w rękawie!

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.