Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato • przepis • składniki • przygotowanie
Jesień zbliża się wielkimi krokami, a w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. Ale nie na wszystkie trzeba czekać do września czy października! Lato to idealny czas na przyrządzanie dań z udziałem kurek, np. risotto z dodatkiem kurek. Jak przyrządzić to pyszne danie? Poznaj nasz sposób na delikatne, aksamitne risotto z kurkami!

Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kurki starannie oczyść i umyj, a następnie wymocz je przez 5 minut w ciepłej wodzie. W międzyczasie obierz i pokrój szalotkę oraz czosnek. Gdy kurki się wymoczą, odcedź je i delikatnie osusz.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
W rondelku rozpuść 15 g masła i dodaj 60 ml oliwy, a następnie podsmaż na tej mieszance szalotkę i czosnek. Warzywa powinny się zeszklić.
DODAJEMY RYŻ
Do rondelka wrzuć ryż i podsmażaj go przez kilka minut, aż stanie się delikatnie przezroczysty.
DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI
Dodaj do ryżu wino, a następnie wymieszaj i pozwól mu się zredukować. Po chwili dodaj 200 ml bulionu i ponownie zamieszaj. Poczekaj, aż ryż wchłonie bulion, a potem powtórz tę czynność, aż wykorzystasz cały bulion, a ryż stanie się lekko al dente.
SMAŻYMY KURKI
Gdy risotto się gotuje, przejdź do podsmażania grzybów. Na patelni rozpuść resztę masła, a następnie wrzuć kurki. Grzyby powinny smażyć się przez kilka minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Po usmażeniu odstaw patelnię na bok.
NADAJEMY RISOTTO OSTATECZNY SMAK
Do ryżu dodaj kurki oraz starty parmezan. Całość przypraw solą i pieprzem, a następnie zamieszaj. Gdy risotto stanie się gładkie i kremowe, możesz przełożyć je na talerze. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1460,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
365 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
30,5 g
Błonnik
1,8 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Grillowane szaszłyki z karkówki ze szparagami
Soczyste szaszłyki, pieczone ziemniaczki i grillowane szparagi – oto tajemnica udanego przyjęcia grillowego!

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Fondant czekoladowy fit
Przepyszny, szybki i niezwykle efektowny deser. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, na wyjątkową okazję i nie tylko.

Ryżowe placuszki z owocami
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!

Rigatoni z ricottą
Wyjątkowo proste i niezwykle smaczne danie. Jego kremowy smak podkreśla połączenie sera ricotta i pecorino. Całość wzbogacona zostaje pieprznym smakiem. Koniecznie sprawdź ten przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.

Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!

Babeczki marchewkowe z kremem lawendowym
Doskonałe ciasto marchewkowe w formie babeczek z orzechami i kremem lawendowym – poznaj przepis!