Pizza rzymska • przepis • składniki • przygotowanie
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
W małej miseczce rozpuścić cukier w ciepłej wodzie, a następnie dodaj drożdże i wymieszaj. Do dużej miski wsyp mąkę (250 g) oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wymieszaj.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLAT
Podsyp blat kuchenny mąką (ok. 10 g), a potem wyłóż na niego ciasto i zacznij je wyrabiać.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO MISKI
Wysmaruj miskę oliwą, a następnie włóż do niej ciasto. Przykryj całość ręcznikiem.
ZOSTAWIAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA
Zostaw ciasto w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.
UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE
Ciasto delikatnie rozwałkuj, a następnie ułóż je na blaszce oprószonej mąką. Ponownie przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obierz i pokrój na cienkie plasterki, a następnie zamocz je w misce w wypełnionej litrem wody. Dodaj sól i poczekaj, aż zmiękną. Potem starannie je odcedź, osusz z wody i wymieszaj z oliwą.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA CIEŚCIE
Ciasto rozciągnij wzdłuż blachy, a potem delikatnie wgnieć je palcami. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków, a później posyp całą powierzchnię pizzy rozmarynem. Na sam koniec polej oliwą i dopraw.
PIECZEMY PIZZĘ
Gotową pizzę con patate wsadź do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, aż się zarumieni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1864,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
466 kcal
Tłuszcz
9,1 g
Węglowodany
85,2 g
Błonnik
16,5 g
Białko
11,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Faszerowany bakłażan po włosku
Wystarczą dwa dorodne bakłażany i trochę mięsa, by na Twój stół wpłynęły pyszne, faszerowane łódeczki.

Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka to idealny zestaw do szkolnego lunchboxa. Zobacz jak łatwo i szybko go przygotujesz!

Risotto czekoladowo-jabłkowe
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami
Trzy warstwy słodkiej bitej śmietany, czekoladowego ganaszu i świeżych owoców, a do tego czekoladowy biszkopt. Paweł Małecki zna przepis na tort idealny!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mrożona matcha latte
Wyjątkowy smak matchy w połączeniu ze spienionym mlekiem, czyli mrożona matcha latte! To pyszny pomysł na napój idealny na gorący dzień.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Chipsy grana padano z kawiorem
Przystawka, którą można jeść oczami? To niezwykle efektowne i chrupiące chipsy z sera grana padano z dodatkiem kawioru i kwaśnej śmietany! Idealne, gdy chcesz podać swoim gościom coś naprawdę wyrafinowanego!