Piada wraps • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny, prosty i szybki w wykonaniu włoski street food! Wypróbuj przepis Kingi na piada wraps i rozsmakuj się w tej wyjątkowej przekąsce.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY RUKOLĘ
Rukolę skrapiamy oliwą (2-3 łyżki) i sokiem z cytryny (1/2 szt.). Całość dokładnie mieszamy rękoma.
DOPRAWIAMY SER
Serek w stylu włoskim przekładamy do miseczki, dolewamy oliwę (4-5 łyżek) i sok z połowy cytryny. Całość rozgniatamy widelcem i dokładnie mieszamy.
PODPIEKAMY PIADY
Rozgrzewamy patelnię. W międzyczasie pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Na suchą i rozgrzaną patelnię kładziemy jeden placek. Podpiekamy go przez kilka sekund z każdej strony.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Mozzarellę kroimy w plastry. Na połowę podpieczonej piady wykładamy: ser, następnie rukolę i plastry mozzarelli. Każdy plaster mozzarelli smarujemy zielonym pesto. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Na sam koniec wykładamy włoskie wędliny: salami i szynkę parmeńską (kilka plastrów). Gotową piadę składamy na pół i przekładamy na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4342,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1085,6 kcal
Tłuszcz
68,6 g
Węglowodany
71,7 g
Błonnik
45,9 g
Białko
45,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Spaghetti puttanesca
Szybkie spaghetti we włoskim stylu? To musi być spaghetti puttanesca! Przygotujesz je w kilka minut, a jego wyjątkowy smak zostanie z Tobą na długo!

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z łososiem wędzonym na zimno
Sałatka z wędzonym na zimno łososiem naszego autorstwa to prawdziwa uczta smaków. Kluczowym składnikiem są tu kapary, które podkreślają głęboki smak łososia. Do tego świeże warzywa, chrupiąca sałata i aromatyczny dressing sprawiają, że całość staje się lekkim, ale jednocześnie sycącym daniem. Poznaj nasz sposób na sałatkę z łososiem!

Racuchy na jogurcie
Lekkie, jogurtowe placuszki bez laktozy – świetnie sprawdzą się podczas rodzinnego śniadania!

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jackfruit w sosie teriyaki
Jackfruit w sosie teriyaki, czyli świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią azjatycką w wegańskiej odsłonie. Sprawdź, jak łatwo można przygotować ten przepis!

Roladki z wędzonego łososia z jabłkiem
Roladki z dodatkiem śmietany, jabłka i orzeszków zawinięte w liście szczypiorku. To idealna przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół.

Paluchy wiedźmy
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!