Wieniec z Frankfurtu • przepis • składniki • przygotowanie
Słynne ciasto prosto z niemieckiego Frankfurtu zawitało też w Kuchni Lidla. Biszkoptowe, kremowe i sycące – po prostu pyszne!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO BISZKOPTOWO-TŁUSZCZOWE MASŁO
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę za pomocą miksera.
STOPNIOWO DODAJEMY BIAŁKA
i jajka (jajka muszą mieć temperaturę pokojową). WSZYSTKO RAZEM DOKŁADNIE: miksujemy.
NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANĄ
mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
CAŁOŚĆ MIESZAMY ZA
pomocą trzepaczki.
NA KONIEC DODAJEMY
sok z ½ cytryny i skórkę otartą z 1 cytryny oraz rum. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
MASĘ PRZELEWAMY DO
okrągłej formy do pieczenia (forma typu wieniec), wcześniej wysmarowanej rozpuszczonym masłem i podsypanej mąką.
CIASTO PIECZEMY PRZEZ
1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni C (z termoobiegiem) lub 175 stopni C (bez termoobiegu).
PO UPIECZENIU ODSTAWIAMY
do wystudzenia.
KREM MAŚLANO-BUDYNIOWY 400
ml mleka zagotowujemy w garnku.
CUKIER, ŻÓŁTKA I
cukier wanilinowy ucieramy w misce, następnie dodajemy budyń oraz 100 ml mleka i dokładnie mieszamy.
CAŁĄ MASĘ WLEWAMY
do gotującego się w garnku mleka i cały czas mieszając, doprowadzamy do zagotowania.
NASTĘPNIE ZDEJMUJEMY GARNEK
z ognia i studzimy.
MASŁO NAPOWIETRZAMY MIKSEREM
i łączymy z wystudzoną masą budyniową.
KREM WKŁADAMY NA
kilka chwil do lodówki.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę z cukrem zagotowujemy, dodajemy sok z cytryny, studzimy.
DO CHŁODNEGO PONCZU
dodajemy rum.
GANASZ (KREM) CZEKOLADOWY
Śmietankę zagotowujemy w garnku, kuwerturę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, następnie łączymy ze śmietanką. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY MIĘKKIE
masło i rum.
DOKŁADNIE MIESZAMY.
ODSTAWIAMY DO LODÓWKI,
często mieszając (nie dopuszczamy do tego aby ganasz ściągnął za mocno).
UPIECZONE I WYSTUDZONE
ciasto biszkoptowo-tłuszczowe kroimy płasko na 3 części, następnie pierwszą część nakrapiamy ponczem.
ZA POMOCĄ WORKA
cukierniczego na brzegi ciasta nakładamy krem, a w środku umieszczamy konfiturę jagodową.
NAKŁADAMY KOLEJNĄ CZĘŚĆ
ciasta, nakrapiamy ponczem, nakładamy krem i konfiturę.
NA KONIEC UKŁADAMY
wierzchnią, ostatnią część ciasta.
CAŁE CIASTO SMARUJEMY
pozostałą ilością kremu, następnie wstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
PO WYJĘCIU Z
lodówki ciasto wygładzamy i obsypujemy zmielonymi orzechami.
CIASTO DEKORUJEMY, WYSZPRYCOWANYMI
za pomocą worka cukierniczego, rozetkami z ganaszu oraz suszonymi owocami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
10240 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
512 kcal
Tłuszcz
34,4 g
Węglowodany
44 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
Aksamitne risotto i idealnie przyrządzone krewetki skropione cytryną doskonale współgrają ze sobą w tym daniu. Przygotuj klasykę kuchni w stylu włoskim dla siebie i bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantna zupa tajska z krewetkami
Lekka, prosta, pikantna, pełna aromatycznych przypraw – taka jest zarówno kuchnia tajska, jak i zupa według przepisu Okrasy!

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!

Fantazja jabłkowo-winogronowa
Ciasto składające się z jasnego biszkoptu, jabłkowego musu i warstwy galaretki z owocami. W sam raz do kawy lub herbaty!

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.