Gulasz z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Gulasz z kurczaka z papryką to wyśmienite danie, które łączy delikatność mięsa z aromatycznym smakiem warzyw. Ta prosta, a zarazem wyjątkowa potrawa idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Przekonajcie się, jak niewiele potrzeba, aby stworzyć coś naprawdę pysznego!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Marchew myjemy i także obieramy, a potem kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK
W garnku rozgrzewamy olej i masło. Smażymy cebulę, a gdy zrobi się szklista, dodajemy także czosnek.
DODAJEMY KURCZAKA
Piersi starannie myjemy i suszymy, a potem pozbawiamy je wszystkich ścięgien i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy chwilę.
PRZYPRAWIAMY KURCZAKA
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, oregano i papryką.
DODAJEMY PAPRYKĘ I MARCHEW
Do podsmażonego kurczaka dodajemy paprykę i marchew. Mieszamy i smażymy, aż warzywa delikatnie zmiękną i się zarumienią.
DODAJEMY BULION
Wlewamy do garnka bulion i mieszamy wszystko. Gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut.
DODAJEMY PASSATĘ
Do garnka dodajemy passatę i wszystko ze sobą mieszamy. Gotujemy przez 5-6 minut. Po upływie wyznaczonego czasu gulasz jest gotowy do spożycia. Wystarczy tylko posiekać szczypiorek i posypać nim gulasz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1117,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
279,3 kcal
Tłuszcz
8,4 g
Węglowodany
18,6 g
Błonnik
6 g
Białko
31 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!

Knedle z faszerowanymi śliwkami
Pyszne knedle nadziewane faszerowanymi kremem o smaku białej czekolady śliwkami. To połączenie smaków, które z dodatkiem cynamonowej zasmażanej bułki tartej zapewni idealny słodki posiłek.

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Herbata śliwkowo-czekoladowa
Śliwka i czekolada – połączenie smaków, które zawsze się sprawdza. A gdyby tak wykorzystać je w herbacie? Sprawdź, jak przygotować ten fantastyczny napój.