Pascha wielkanocna • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjne danie wielkanocne inspirowane kuchnią wschodnią. Wypiek na bazie twarogu z dodatkiem bakalii smakuje wspaniale.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA
ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.
ODSTAW DO
wystudzenia.
UGOTOWANE ŻÓŁTKA ODDZIEL
od białek.
PRZYGOTOWANIE TWARÓG MIELEMY
(jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany).
UGOTOWANE NA TWARDO
żółtka miksujemy z masłem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.
CAŁOŚĆ ŁĄCZYMY ZE
zmielonym twarogiem.
DO MASY DODAJEMY
pokrojone w kostkę suszone morele, posiekane pistacje, posiekane bakalie oraz rum.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI
mieszamy.
JEŻELI MASA BĘDZIE
zbyt sucha i nie będzie miała gładkiej konsystencji, dodajemy do niej kwaśną śmietanę.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
formy na paschę lub na sito wyłożone czystą ściereczką i odsączamy.
NASTĘPNIE PASCHĘ WSTAWIAMY
do lodówki, najlepiej na całą noc.
PO WYJĘCIU Z
lodówki dekorujemy ją suszonymi morelami i daktylami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4923,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
410,3 kcal
Tłuszcz
26,1 g
Węglowodany
35,5 g
Błonnik
8,5 g
Białko
8,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka Elvisa
Kanapka Elvisa, niegdyś zwana „złotem głupca”, to prawdziwa uczta dla fanów niecodziennych połączeń smakowych. Łączy w sobie słodycz dojrzałego banana, kremową konsystencję masła orzechowego i słony, chrupiący boczek — brzmi dziwnie? Ale smakuje wprost niesamowicie! Spróbuj zrobić ją wraz z nami!

Babka mocno cytrynowa
Kiedy zrobisz babkę mocno cytrynową, pamiętaj – jedz ją szybko, zanim inni zrobią to za Ciebie! To połączenie kwaśnego ze słodkim daje efekt, któremu nie sposób się oprzeć.

Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak po meksykańsku
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!

Jednogarnkowy kociołek z kiełbasą i cukinią
Nic tak nie łączy, jak posiłek wspólnie zjedzony w obozie, po całym dniu spędzonym na walkach, podróżach i poznawaniu nowych towarzyszy. Otwórz się na mieszankę smaków, która odzwierciedla epickie wyprawy i legendarne opowieści!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!