Orzechowiec • przepis • składniki • przygotowanie
Smaczne warstwy klasycznego orzechowca to puszysty, waniliowy krem, chrupiące orzechy włoskie i kruche ciasto. Upiecz je na święta razem z Pawłem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY ORZECHY
Grubo posiekane orzechy podsmażamy na rozgrzanej patelni na maśle z dodatkiem miodu. Odstawiamy do ostygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY BLATY CIASTA
Miękkie masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy w misce na gładką, jednolitą masę. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na deskę i zagniatamy chwilę, a następnie dzielimy na dwie równe części.
PIECZEMY BLATY
Przesmażone i wystudzone orzechy mieszamy na patelni, wykładamy na jeden z blatów i rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
400 ml mleka łączymy w garnku z nasionkami wanilii i cukrem. Zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż połączy się z mlekiem. Dodajemy budyń rozrobiony w 200 ml mleka i energicznie mieszamy całość za pomocą rózgi. Budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
SKŁADAMY WARSTWY CIASTA
Krem wykładamy na blat bez orzechów i rozprowadzamy równomiernie na całej jego powierzchni.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9127,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
760,6 kcal
Tłuszcz
47,9 g
Węglowodany
73,4 g
Błonnik
1,5 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
Żurek może być wegański! Podany z wędzonym tofu i puree z ziemniaków smakuje wybornie! Wypróbuj!

Ciasto kogel-mogel
Lubisz kogel-mogel? Teraz możesz odtworzyć smak tego prostego deseru, przygotowując dwuwarstwowe ciasto na spodzie z herbatników. Zrób je i podziel się z bliskimi wspomnieniami z dzieciństwa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażona ryba na purée z groszku
Jak smakuje ryba z dodatkiem zielonego purée? Pysznie! Wypróbuj nasz pomysł na szybki obiad!

Scaccia z serami i salami
Nie wiesz, czy masz ochotę na calzone czy na lasagne? Już nie musisz wybierać! Scaccia, czyli danie, które jest połączeniem tych dwóch potraw, to pyszna propozycja w stylu kuchni włoskiej.

Udka perliczki z pomarańczą i rozmarynem
Pachnąca rozmarynem złocista perliczka, idealnie skomponowana ze smakiem świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.