Placek po węgiersku • przepis • składniki • przygotowanie
Placek po węgiersku to tradycyjne danie, które wbrew nazwie, wcale nie pochodzi z Węgier. Ta potrawa to jeden z elementów kulinarnej mapy Podhala. Chrupiący i aromatyczny placek ziemniaczany pokryty gulaszem bez trudu przygotujesz w domowym zaciszu. Jak zrobić tę potrawę? Odkryj nasz sposób!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Obieramy cebulę z łupiny i kroimy ją w kostkę. Obieramy także marchewkę, a potem wraz z papryką kroimy ją w kostkę. Ogórki odsączamy z nadmiaru soku i kroimy w drobną kostkę.
OPRAWIAMY MIĘSO
Szynkę starannie oczyszczamy, a potem kroimy w większą kostkę. Boczek kroimy w drobną kostkę.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
W garnku rozgrzewamy olej (2 łyżki) i podsmażamy boczek oraz cebulę. Po chwili dodajemy marchew oraz paprykę. Mieszamy. Smażymy przez 3-4 minuty, a potem dodajemy pokrojone ogórki i ponownie mieszamy. Po upływie 3-4 minut odstawiamy patelnię na bok.
PODSMAŻAMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy pozostałą część oleju i masło. Dodajemy mięso. Doprawiamy je solą oraz pieprzem, a potem mieszamy. Gdy zacznie robić się delikatnie rumiane, dodajemy je do garnka.
DODAJEMY BULION
Podgrzewamy bulion w rondelku, a potem dodajemy go do garnka. Przyprawiamy gulasz pozostałą resztą przypraw i mieszamy.
DUSIMY GULASZ
Dusimy gulasz pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż mięso całkiem zmięknie, ale po upływie godziny dodajemy pomidory i ponownie wszystko mieszamy. Gdy gulasz będzie gotowy, pozostawiamy go pod przykryciem i przechodzimy do przygotowywania placków.
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki obieramy, a potem trzemy na tarce do miski. Zostawiamy je na chwilę, a potem odsączamy z nich nadmiar płynu. Płyn z miski wylewamy.
DODAJEMY INNE SKŁADNIKI
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę albo trzemy na tarce. Dodajemy ją do ziemniaków. Do miski dodajemy także mąkę, jajka oraz sól i mieszamy.
SMAŻYMY PLACKI
Rozgrzewamy olej na patelni, a potem smażymy na niej po 2 placki. Smażymy każdego placka z obu stron (po ok. 3-4 minuty na stronę). Powtarzamy czynność do momentu, w którym skończy się ziemniaczana masa. Możemy też smażyć duże placki zamiast małych – wówczas na porcję będzie przypadał jeden placek przykryty gulaszem.
PODAJEMY PLACKI
Podgrzewamy gulasz. Na talerzach rozkładamy placki, a następnie polewamy je gulaszem. Ozdabiamy wedle uznania np. śmietaną i natką pietruszki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3454,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
863,5 kcal
Tłuszcz
38 g
Węglowodany
62,1 g
Błonnik
9,2 g
Białko
63,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z soczewicy z pieczoną wołowiną
Idealne danie dla tych, którzy lubią gotować w plenerze: pieczona polędwica wołowa i sycący gulasz z soczewicy! Wypróbuj przepis Karola – niech te proste smaki przeniosą Cię w czasie.

Gulasz z kiszoną kapustą i papryką
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z kaszy gryczanej, buraków i sera typu greckiego
Cenisz buraki ze względu na smak lub właściwości? Ta prosta w wykonaniu sałatka idealnie wpisze się w Twój jadłospis.

Pani Walewska na puszystym cieście
Puszyste ciasto, gęsty krem, słodka beza, owoce i migdały – połączenie, które podkreśli wyjątkowość wielu chwil.

Krupnik na wołowinie
Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Soczysty łosoś z sosem z rukoli
Kasza, sos, gruszki i pieczona w niskiej temperaturze ryba to intrygujące, a zarazem zdrowe i lekkie połączenie smaków.

Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.