Naleśniki z mąki kukurydzianej • przepis • składniki • przygotowanie
Mąka kukurydziana od lat cieszy się popularnością ze względu na swoje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Jednym z wyjątkowych przepisów wykorzystujących ten rodzaj mąki są naleśniki. Ta alternatywna wersja tradycyjnych naleśników zachwyca nietuzinkowym smakiem, bogatym aromatem oraz chrupiącą teksturą.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESIEWAMY MĄKĘ
Do miski przesiej mąkę kukurydzianą, a następnie wsyp sól i dodaj olej. Wymieszaj.
DODAJEMY MLEKO I JAJKA
Do wstępnie zmieszanych składników dodaj mleko roślinne oraz jajka. Wymieszaj wszystko energicznie rózgą, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
ODSTAWIAMY CIASTO NA BOK
Odstaw miskę na 10 minut w ciepłe miejsce, aby masa naturalnie się zagęściła, a mąka wchłonęła cały płyn.
SMAŻYMY NALEŚNIKI
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, a następnie nabierz chochlą ciasto i wlej je na patelnię. Rozprowadź po powierzchni patelni i wyrównaj. Poczekaj, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki. Przewróć naleśnika na drugą stronę i smaż, aż uzyska złoty kolor z obu stron.
SERWUJEMY NALEŚNIKI
Gotowe naleśniki ułóż na talerzu i daj im delikatnie przestygnąć. Podawaj z ulubionymi dodatkami — zarówno na słodko, jak i na wytrawnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1599,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
399,9 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
63,4 g
Błonnik
5,7 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Zapiekanka ziemniaczana ze skwarkami i camembertem
Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z kilku składników! Dodatek sera camembert zmienia to danie w jeszcze smaczniejszą propozycję, która rozgrzeje całą rodzinę w chłodniejszy dzień.

Puszysta pływająca wyspa
Puszysta pływająca wyspa z gotowanej bezy na morzu z sosu waniliowego. Brzmi pysznie? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ten wyjątkowy deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tatar wołowy
Wypróbuj szybki i łatwy przepis na doskonały tatar!

Tarta serowa bez laktozy i glutenu
Pyszna i słodka tarta serowa, która będzie idealną słodką przekąską lub deserem dla każdego, kto unika laktozy i glutenu! Przygotuj ją i poznaj nowe oblicze sernika.

Koktajle na detoks
Wyciśnij moc z owoców dzięki przepisowi Darii na dwa oczyszczające koktajle! Idealne po treningu i na początek dnia!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
Proste kompozycje składników są najlepsze, gdy szukasz lekkich przepisów na lato i chcesz oszczędzić czas. Spróbuj, jak smakuje panzanella – szybka sałatka z pomidorami w stylu toskańskim!

Wegeburgery z orientalnym sosem śliwkowym
Znudziły Ci się klasyczne burgery? Pora na odrobinę szaleństwa na talerzu i to w roślinnej wersji!

Truskawkowo-ogórkowy lassi
Lassi nie musi być tylko z mango. Rozsmakuj się w orzeźwiającej wersji z truskawkami i ogórkiem.