Klasyczna grochówka • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Żeberka zalewamy wgarnkuzimną wodą i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy je, oddzielamy mięso od kości i odkładamy, a wywar doprawiamy liśćmi laurowymi i majerankiem.
PRZESMAŻAMY WARZYWA
Czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew i pietruszkę pokrojone w kostkę przesmażamy napatelnina rozgrzanym oleju i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone warzywa podlewamy niewielką ilością wywaru, blanszujemy chwilę i zdejmujemy z patelni. Odkładamy.
PRZESMAŻAMY BOCZEK
Skórę z boczku odkrawamy i dodajemy do zupy. Boczek pokrojony w kostkę przesmażamy na rozgrzanym oleju napatelnii dodajemy do wywaru.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na tej samejpatelniszklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mąkę i smażymy chwilę na wolnym ogniu.
ZAGĘSZCZAMY I GOTUJEMY GROCHÓWKĘ
Gdy groch zmięknie, dodajemy do zupy marchewkę i pietruszkę przesmażone z czosnkiem oraz ziemniaki pokrojone w grubą kostkę. Całość doprawiamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4825,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1206,3 kcal
Tłuszcz
62,7 g
Węglowodany
102,4 g
Błonnik
63,4 g
Białko
63,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Tonic espresso
Tonic espresso to harmonijne połączenie świeżo parzonej kawy z orzeźwiającym smakiem toniku, które cieszy swoim egzotycznym smakiem. Napój ten ochoczo pijany jest w modnych kawiarniach i restauracjach, ale z nami bez trudu przyrządzisz go w domu! Jak przygotować odświeżającą kawę z tonikiem? Odkryj nasz przepis na ten modny napój!

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!

Faszerowana dynia piżmowa
Faszerowana dynia – to efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Będziesz pod jego wrażeniem!

Ciasto śliwkowe z orzechami z nerkowca
Tarta na kruchym cieście ze śliwkowym nadzieniem – klasyk polskich wypieków, zwłaszcza późnym latem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodka pizza owocowa
Skoro Paweł Małecki przygotował pizzę, to musi być ona słodka! Chrupiące ciasto z bitą śmietaną i owocami wygląda jak pizza, a smakuje jak owocowa tarta!

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Zimowa sałatka z fasolą, tofu i sosem jogurtowym
Świeże warzywa, owoce, nuta słodyczy i aromatycznej mięty – to składniki tworzące sałatkę idealną nawet na zimowe wieczory.