Muffinki cytrynowe • przepis • składniki • przygotowanie
Szybko i sprawnie przygotuj muffinki cytrynowe. Z pomocą przyjdzie Ci airfryer, który ułatwi Ci pracę w kuchni. Spraw swojej rodzinie lub gościom niespodziankę i podaj pyszne, pełne cytrynowego aromatu muffinki.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA MUFFINKI
Przygotowujemy foremki na muffinki. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce mieszamy roztopione, wystudzone masło, jajko, jogurt grecki, ekstrakt cytrynowy, skórkę cytryny oraz sok z cytryny i mleko. Mokrą mieszankę wlewamy do suchych składników i mieszamy, by się dokładnie połączyły. Masę przelewamy do foremek na muffiny, wypełniając je w ¾ wysokości. Wierzch posypujemy borówkami.
PIECZEMY MUFFINKI
Foremki na muffinki przekładamy do koszyka airfryera i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170°C. Po tym czasie wyjmujemy muffinki i studzimy je.
DEKORUJEMY MUFFINKI
Muffinki możemy udekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1479,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
246,5 kcal
Tłuszcz
10,1 g
Węglowodany
34,8 g
Błonnik
0 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gyros warzywny
Pyszny gyros warzywny podany w picie z aromatycznym sosem jogurtowym z fetą będzie świetną propozycją kolacji dla całej rodziny. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie.

Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
Inspirowane kuchnią grecką pyszne kofty z mielonej wołowiny to świetny pomysł na obiad! Zwłaszcza jeśli podasz je z chlebkami pita, świeżymi warzywami i ajwarem.

Cevapcici z sosem tzatziki
Grillowane szaszłyki z mięsa mielonego. Wraz z wyrazistym, jogurtowym sosem tworzą danie, które smakuje każdemu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!

Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Tortilla z kurczakiem i salsą z pieczonej papryki
Pszenne placki z pikantnym nadzieniem, a do tego sałata i wyrazisty sos. Obiad w meksykańskim stylu, który zrobisz w kilka chwil!