Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MAKARON WRZUCAMY
do garnka z osoloną wrzącą wodą wraz z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek. MAKARON GOTUJEMY AL: dente.
ODCEDZAMY, SKRAPIAMY OLIWĄ
z oliwek. 100 G RUKOLI,: 1 duży rozgnieciony ząbek czosnku i 5 filetów anchovies siekamy, przekładamy do miski miksera, dodajemy ser grana padano pokrojony na mniejsze części oraz obrane pistacje.
DODAJEMY SOLIDNĄ PORCJĘ
oliwy z oliwek, małą łyżeczkę oliwy z filetów anchovies i niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów.
WSZYSTKO RAZEM MIKSUJEMY
na gładką masę. ODSTAWIAMY.
KURKI BLANSZUJEMY.
1 ZĄBEK CZOSNKU
kroimy w cienkie plastry.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
niewielką ilość oliwy z oliwek, smażymy kurki, dodajemy pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory pokrojone w kosteczkę.
DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ
soli i mielonego białego pieprzu.
PODGRZANE KURKI I
pomidory chwilę podsmażamy, następnie zdejmujemy z ognia.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ OLIWY
z oliwek wylewamy na czystą patelnię, podgrzewamy.
NA PATELNIĘ WYKŁADAMY
porcję makaronu, chwilę podgrzewamy, dodajemy porcję pesto, mieszamy.
JAK PODAWAĆ SPAGHETTI
wykładamy na talerz, na spaghetti wykładamy kurki z suszonymi pomidorami.
MOZZARELLĘ RWIEMY NA
kawałki, danie skrapiamy oliwą z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2879,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
719,8 kcal
Tłuszcz
51 g
Węglowodany
41 g
Błonnik
28,2 g
Białko
28,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!

Chlebek odrywany z serem pleśniowym i gruszką
Upiecz go i zaproś gości na smaczne odrywanie! Ten puszysty chlebek drożdżowy wypełniony serowym farszem, ziołami i chrupiącymi gruszkami zasmakuje każdemu, kto sięgnie po kawałek.

Makaron ze szparagami
Lubisz wykorzystywać w kuchni sezonowe warzywa? Postaw na makaron z zielonymi szparagami i orzeźwiającym sosem cytrynowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry czekoladowe z kremem orzechowym i bananami
Śniadanie, deser, a może obiad na słodko? Gofry to doskonały wybór! Chrupiące, pulchne wafle przygotujesz w mgnieniu oka.

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!

Tagliatelle naleśnikowe z sosem serowym i łososiem
Jak Francja, to sery – które tym razem trafią do wyśmienitego sosu Darii. W połączeniu z pomidorami, łososiem i makaronem naleśnikowym stworzą oryginalne i szybkie danie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Szaszłyki z krewetek w marynacie jerk
Niebanalna propozycja grillowa w egzotycznym stylu – szaszłyki z krewetek i ananasa w pysznej aromatycznej marynacie.