Mrożone truskawki w syropie waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE TRUSKAWKI MYJEMY,
usuwamy szypułki i przekładamy do słoików.
W GARNKU MIESZAMY
wodę z cukrem i cukrem wanilinowym.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY I
trzymamy na ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
GOTOWY SYROP ODSTAWIAMY
do ostygnięcia, a następnie chłodzimy w lodówce.
ZIMNYM SYROPEM ZALEWAMY
truskawki, zostawiając około 2 cm przestrzeni pod nakrętką.
ZAKRĘCAMY SŁOIKI I
wstawiamy do zamrażarki.
PRZED UŻYCIEM WYJMUJEMY
truskawki z zamrażarki, ustawiamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż owoce się rozmrożą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1233,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
154,2 kcal
Tłuszcz
0,4 g
Węglowodany
39,1 g
Błonnik
2,5 g
Białko
0,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chleb z orzechów laskowych
Pyszny chlebek z mąki pszennej, gryczanej, ziemniaczanej z dodatkiem orzechów laskowych. Wypróbuj!

Czekoladowe bajgle z kremem śmietankowym
Słodkie oblicze kuchni inspirowanej Ameryką w najlepszym wydaniu! Przygotuj domowe, czekoladowe bajgle z kremem na bazie serka, korzystając ze sprawdzonego przepisu Pawła.

Pstrąg z grzybami
Przekonaj się, jak smaczne danie powstanie, gdy upieczesz pstrąga faszerowanego podsmażanymi pieczarkami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Lody rabarbarowo-jogurtowe
Dla wielu to smak dzieciństwa – rabarbar, bo o nim tu mowa, teraz może królować w Twojej kuchni w postaci pysznych lodów! Wykorzystaj sezon w pełni i przygotuj domowe lody rabarbarowo-jogurtowe!

Sylwestrowe przekąski z awokado
Po świętach nadchodzi czas na coś lekkiego od Darii! Zachwyć gości przekąskami z awokado, jajkami i śledziem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Lody truskawkowo-bazyliowe
Lody truskawkowo-jogurtowe z delikatnym aromatem bazylii – łatwy przepis autorstwa Pawła Małeckiego. Skusisz się?