Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką • przepis • składniki • przygotowanie
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
DUSIMY MIĘSO Z KRÓLIKA
Królika dzielimy na części, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do garnka. Marchew i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek oraz cebulę siekamy. Pokrojone warzywa szklimy na patelni. Królika obkładamy warzywami. Dodajemy masło, liście laurowe, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny, aż królik będzie miękki. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie mięso oddzielamy od kości, a warzywa i powstały sos zostawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY PASZTET
Wątróbkę czyścimy z błon i obsmażamy na patelni lub podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C (termoobieg) przez ok. 10 minut. Mięso z królika mielemy dwukrotnie razem z wątróbką i warzywami zostawionymi z duszenia. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, jaja i pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i imbirem. Jeżeli masa będzie zbyt sztywna, możemy rozrzedzić ją sosem pozostawionym z duszenia królika.
PIECZEMY PASZTET
Do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy wkładamy masę, posypujemy ją majerankiem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 165°C (termoobieg) przez ok. 1,5 godziny, aż pasztet się ładnie zarumieni.
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z POMIDORÓW I CEBULI
Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę (1 x 1 cm). Na suchej patelni upalamy cukier na karmel, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę dymkę i chwilę prażymy. Następnie dodajemy pomidory oraz ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 10 minut. Zalewamy octem winnym, dodajemy odrobinę wody i wszystko razem dusimy na wolnym ogniu, aż całość odparuje i zgęstnieje (przez ok. 45-60 minut). Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej konfitury.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3912 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
195,6 kcal
Tłuszcz
7,5 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
12,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekany boczek ze śliwką i serem gorgonzola na imprezę sylwestrową
Boczek, suszona śliwka i ser gorgonzola – to brzmi jak idealna przekąska na imprezę sylwestrową! Wypróbuj przepis DG i zaskocz swoich gości smakowitym poczęstunkiem.

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Kompot truskawkowy
Ciesz się najlepszym, domowym napojem o smaku lata, na którego przygotowanie musisz poświęcić jedynie 10 minut. Niech MC Smart zrobi kompot truskawkowy za Ciebie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!

Tort piernikowo-kajmakowy
Na wyjątkową świąteczną okazję proponujemy przepis Pawła Małeckiego na tort piernikowo-kajmakowy z karmelową polewą!

Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Torcik wiśniowy
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Ptysie ze śliwkami i kremem waniliowym
Ptysie z kruchego ciasta nadziewane karmelizowanymi śliwkami i kremem o smaku białej czekolady i wanilii, czyli idealny deser. Wypróbuj ten przepis i przekonaj się, jakie są pyszne!

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.