Maślane ciasteczka – przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA
Masło łączymy z cukrem w misie miksera i ucieramy na małych obrotach.
DODAJEMY MĄKĘ
Dodajemy mąkę i wyrabiamy całość za pomocą łopatki silikonowej, aż otrzymamy ciasto o jednolitej konsystencji.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Ciasto ugniatamy przez chwilę, a następnie zagniatamy w kulę. Przekładamy ją na blat lub dużą deskę i formujemy w długi wałek o grubości ok. 5 cm. Dzielimy wałek na równe kawałki.
PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka pieczemy przez ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1429,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
119,1 kcal
Tłuszcz
7,4 g
Węglowodany
11,6 g
Błonnik
1,5 g
Białko
1,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopty - przepis na domowe biszkopciki
Domowe biszkopciki to pyszne i delikatne ciasteczka, które zachwycają swoją puszystością i subtelnym smakiem. Nasz prosty przepis pozwala stworzyć proste i smaczne przekąski bez sztucznych dodatków. Biszkopciki doskonale sprawdzają się samodzielnie, jak i jako dodatek do kawy czy baza do bardziej wyrafinowanych deserów.

Bagietka z serem camembert i truskawkami
Słony ser, słodkie truskawki, aromatyczna bazylia i delikatna bagietka to sposób na oryginalną kanapkę po francusku.

Kulki serowo-brokułowe
Poznaj łatwy przepis na kuleczki serowo-brokułowe. Wyjątkowa kompilacja serów – carskiego z goudą i tartego długo dojrzewającego – połączonych z brokułem to świetny pomysł na pożywną przekąskę, którą możesz zaserwować rodzinie lub swoim gościom.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Vol-au-vent z serkiem i łososiem
Poznajcie przepis na przepyszną przekąskę na bazie ciasta francuskiego wzbogaconą delikatnym serkiem śmietankowym i aromatem wędzonego łososia. Zobaczcie sami, jakie to proste.

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.

Cukinia marynowana słodko-kwaśna
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ceviche z tuńczyka w puszce
Szybki pomysł na orzeźwiającą przystawkę lub lekki posiłek w ciągu dnia. Wystarczą tuńczyk w puszce, kilka innych składników i gotowe!

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.

Filet z dorsza pod orzechową kruszonką
Lubisz ryby? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis na pieczonego dorsza pod kruszonką z prażonych orzechów i parmezanu. Dzięki dodatkowi białej kaszy gryczanej i sałatki z rukoli stanie się Twoim ulubionym pomysłem na obiad w wydaniu fit!