Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym • przepis • składniki • przygotowanie
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy, osuszamy i nakłuwamy kilkukrotnie nożem z każdej strony. Nacieramy je 1 łyżką oliwy i oprószamy obficie solą. Przekładamy na blachę, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godzinę, aż staną się miękkie w środku.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w drobną kostkę, skrapiamy łyżką oliwy i oprószamy solą.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CHRZANOWY
Kwaśną śmietanę mieszamy z łyżką chrzanu i dodajemy do smaku soli i pieprzu.
SKŁADAMY KUMPIR
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i przekrawamy na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie mieszamy z masłem, pozostawiając go w skórce, a następnie delikatnie oprószamy odrobiną soli. Do przekrojonych ziemniaków wkładamy po połowie pokrojonej papryki i usmażonych pieczarek.
PODAJEMY KUMPIR
Każdy z ziemniaków polewamy sosem chrzanowym i posypujemy posiekanym szczypiorkiem z cebuli dymki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
819,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,7 kcal
Tłuszcz
31,0 g
Węglowodany
25,5 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pajęcze muffiny według Lempiank
Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?

Sałatka wiosenna
Sałatka wiosenna z nowalijkami to doskonały sposób na wprowadzenie świeżości i lekkości do codziennych posiłków. Ta kolorowa sałatka to propozycja idealna dla tych, którzy pragną cieszyć się smakiem sezonowych warzyw już od marca! Odkryj razem z nami, jak szybko i łatwo można przygotować sałatkę wiosenną!

Galette z morelami i rozmarynem
Galette to tarta, którą przygotujesz bez formy! Poznaj przepis na kruche ciasto z morelami, czekoladą i rozmarynem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Frittata z brukselką i groszkiem
Pyszne i pożywne śniadanie w stylu włoskim, pełne zielonych warzyw i jajek. To świetny pomysł na sycący posiłek dla całej rodziny.

Pikantna zapiekanka kukurydziana
Kukurydza z papryczkami jalapenos zapieczona z gulaszem wieprzowym. Pikantna propozycja dla fanów kuchni w stylu meksykańskim!

Sycylijska zupa z kurczakiem
Inspirowana prawdziwie południową kuchnią sycylijską zupa z kurczakiem, pomidorami i wieloma innymi warzywami. Skorzystaj z tego przepisu i sprawdź, jak smakuje jarzynowa we włoskim stylu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ostra zupa z rybą i ryżem
Doskonałe połączenie kolendry, imbiru, trawy cytrynowej w zupie rybnej z ryżem!

Pasta z awokado i wędzonego łososia
Pasty kanapkowe to superopcja na pierwsze śniadanie, drugie śniadanie czy też kolację! Tę z awokado i limonką z pewnością pokochasz!

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!