Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy • przepis • składniki • przygotowanie
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE KIEŁBASĘ KROIMY
w grubsze krążki.
BOCZEK KROIMY W
większą kostkę.
CEBULE OBIERAMY I
kroimy na kawałki zbliżone wielkością do plasterków kiełbasy.
DREWNIANE PATYCZKI DO
szaszłyków moczymy co najmniej godzinę w zimnej wodzie.
NADZIEWAMY NA NIE
na przemian: kiełbasę, boczek, cebulę.
SZASZŁYKI OPRÓSZAMY MIESZANKĄ
przypraw i kładziemy na ruszcie.
PIECZEMY, AŻ BOCZEK
i kiełbasa się zarumienią.
ROBIMY SOS WINEGRET
: Do miseczki wlewamy ocet winny i dodajemy sól.
MIESZAMY AŻ SÓL
się rozpuści i dolewamy oliwę.
MIESZAMY AŻ SKŁADNIKI
się połączą i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z mieszanką sałat i sosem winegret.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2182,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
545,7 kcal
Tłuszcz
46,1 g
Węglowodany
14,4 g
Błonnik
19,3 g
Białko
19,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!

Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
Prezentujemy przepis na sałatkę ziemniaczaną, wzbogaconą o podsmażone ze świeżym majerankiem kurkami według pomysłu Karola Okrasy!

Kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Kaszotto to proste i bardzo smaczne danie, które zyskuje coraz więcej fanów! Przygotuj kaszotto z kurczakiem, warzywami i kolendra i zostań jednym z nich!

Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony mielony o obniżonej zawartości soli
Mniej soli, więcej smaku! Przepis Karola na pieczone mielone pozwoli Ci wprowadzić dobre nawyki i przygotować pyszny, pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. Spróbuj koniecznie!

Bułeczki bolońskie
Odkryj nowy sposób na wykorzystanie sosu bolońskiego, czyli nadziewane bułeczki! Z dodatkiem roztopionej mozzarelli trafią w niejedne gusta.

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.