Królik duszony w sosie z pieczarkami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ RYŻ
jaśminowy ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
ODCEDŹ NA
durszlaku.
DUSZONY KRÓLIK MIĘSO
królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron.
W DUŻYM NACZYNIU
żeliwnym rozpuszczamy 40 g masła.
DO NACZYNIA WKŁADAMY
kawałki królika, smażymy do uzyskania złotego koloru.
PODSMAŻONEGO KRÓLIKA PRZEKŁADAMY
na talerz.
DO TEGO SAMEGO
naczynia wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę oraz pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy solą, podsmażamy i dodajemy około 10 g masła – smażymy, co chwilę mieszając.
KIEDY PIECZARKI PUSZCZĄ
wodę, dodajemy wcześniej podsmażone kawałki królika, doprawiamy 2 szczyptami cynamonu, solą, pieprzem.
DODAJEMY PIWO,
mieszamy.
WRZUCAMY POSIEKANĄ KOSTKĘ
rosołową, dodajemy 3 liście laurowe i kilka drobno pokrojonych gałązek świeżego tymianku.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
około 40 minut na wolnym ogniu.
CO JAKIŚ CZAS
mieszamy.
NASTĘPNIE DODAJEMY ŚMIETANĘ,
mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 10 minut bez przykrycia.
WARZYWA KOPER WŁOSKI
pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki (liście kopru kroimy o odkładamy do dekoracji).
NA PATELNI ROZPUSZCZAMY
masło.
SMAŻYMY WĘDZONY SUROWY
boczek pokrojony w kostkę.
DO PODSMAŻONEGO BOCZKU
dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę, kilka gałązek tymianku, 2 liście laurowe i ćwiartki kopru włoskiego.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY 1
litrem rosołu z kury.
PRZYKRYWAMY I GOTUJEMY
około 40-60 minut na wolnym ogniu.
SPRAWDZAMY NOŻEM, CZY
koper jest ugotowany (miękki).
KOPER WŁOSKI PRZEKŁADAMY
do miseczki, nakładamy marchewkę z cebulą i boczkiem.
POSYPUJEMY POKROJONYMI LIŚĆMI
kopru włoskiego.
DO CZYSTEJ MISECZKI
wkładamy kawałki królika, dodajemy sos, ozdabiamy gałązkami tymianku.
PODAJEMY Z UGOTOWANYM
ryżem jaśminowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4696,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1174,2 kcal
Tłuszcz
42,0 g
Węglowodany
131,5 g
Błonnik
67,8 g
Białko
67,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Strudel gruszkowo-śliwkowy z cynamonem
Delikatne ciasto wypełnione dojrzałymi owocami – cukierniczy klasyk, który przygotujesz w swojej kuchni! Przepyszny!

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony kurczak piri-piri
Ostra marynata i pieczone warzywa to podstawa kurczaka piri-piri! Wypróbuj południowe danie z charakterem – to świetny pomysł na sycący obiad!

Hiszpański gulasz z fasoli i szynki
Szynka wieprzowa, boczek, pikantne chorizo, fasola i wyraziste dodatki – prosty pomysł na sycący obiad rodem z Hiszpanii!

Rolady schabowe z serem bałkańskim
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!

Tort mimoza
Wyjątkowo delikatny tort mimoza we włoskim stylu to wypiek, który serwuje się specjalnie na Dzień Kobiet! Sprawdź, jak smakuje oryginalny budyniowy krem i najlepszy biszkopt według przepisu Pawła Małeckiego!

Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.