Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Czas przygotowania
160 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DŁUGIE WYKAŁACZKI
i garnek z przykrywką, który można wstawić do piekarnika Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C (termoobieg) Przygotowanie Kaczke porcjujemy na uda, piersi i skrzydełka.
POZBAWIONY MIĘSA KORPUS
kroimy na pół, przekładamy do garnka wraz z częścią skrzydełek (pozostawiamy tylko tę część, gdzie jest najwięcej mięsa) i szyjką, zalewamy zimną wodą, dodajemy 3-4 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, zagotowujemy, następnie gotujemy na wolnym ogniu.
KOSTKI PRZY UDACH
i przy skrzydełkach nacinamy dookoła, mniej więcej w połowie wysokości kości i zsuwamy ku dołowi skórę wraz ze ścięgnami.
ZA POMOCĄ NOŻA
odłamujemy część kości (chrząstki możemy wrzucić do wywaru).
Z UD WYCINAMY
również kości udowe.
Z PIERSI SCINAMY
nadmiar skóry, a skórę, która pozostała na mięsie, nacinamy w krateczkę.
DO MOŹDZIERZA PRZESYPUJEMY
1 małą łyżeczkę cynamonu, dodajemy 1 małą łyżeczkę suszonego majeranku, 2 małe łyżeczki posiekanego czosnku, 2 łyżki miodu oraz niewielką ilość posiekanej skórki z cytryny, niewielką ilość oliwy z oliwek oraz niewielką ilość białego mielonego pieprzu oraz soli, całość ucieramy.
MIĘSO KACZKI SMARUJEMY
marynatą, ale tylko od strony mięsa, przekładamy do miski, odstawiamy do lodówki (najlepiej marynować mięso przez 24 godziny).
PIERSI KACZKI UKŁADAMY
na zimnej i suchej patelni (skóra do dołu), smażymy na dość dużym ogniu, po wstępnym smażeniu zmniejszamy ogień.
SKÓRĘ NA UDACH
spinamy za pomocą długich wykałaczek, przecinając skórę wykałaczką w kilku miejscach i zawijając skórę do środka.
GDY TŁUSZCZ Z
piersi wstępnie wytopi się na patelnię, układamy na niej uda i skrzydełka (skórą do dołu). SMAŻYMY.
PIERSI PRZYSMAŻONE OD
strony skóry (nie smażymy od strony mięsa) przekładamy do naczynia.
POZOSTAŁE CZĘŚCI KACZKI
smażymy z obu stron, do momentu zarumienienia.
PRZEKŁADAMY DO NACZYNIA
z piersiami. NIE WYLEWAMY TŁUSZCZU: z piersi.
DO GARNKA, KTÓRY
możemy wstawić do piekarnika, przelewamy tłuszcz wytopiony podczas smażenia kaczki.
DODAJEMY POKROJONĄ W
sporą kostkę cebulę.
GDY CEBULA SIĘ
zeszkli, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz niewielką ilość majeranku.
ŚWIEŻĄ KAPUSTĘ KROIMY
na mniejsze części, kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru wody. DODAJEMY OBIE KAPUSTY: do garnka.
MIESZAMY, PODDUSZAMY.
DOPRAWIAMY 2 LIŚĆMI
laurowymi, pozostałą ilością ziela angielskiego, mieszamy.
NA KAPUŚCIE UKŁADAMY
kawałki kaczki, zmniejszamy ogień.
DODAJEMY SUSZONE MORELE
i suszone śliwki.
DOPRAWIAMY BARDZO MAŁĄ
ilością cynamonu i pozostałym posiekanym czosnkiem.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY JASNYM
piwem i doprawiamy 2 łyżkami miodu.
PO CZĘŚCIOWYM ODPAROWANIU
piwa całość podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z korpusu kaczki.
NA KOŃCU DODAJEMY
pokrojony w grubsze kawałki seler naciowy, przykrywamy garnek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 2 godziny.
DANIE DEKORUJEMY LISTKAMI
selera naciowego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7268,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1817,2 kcal
Tłuszcz
151,7 g
Węglowodany
64,7 g
Błonnik
49,2 g
Białko
49,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus waniliowy z truskawkami
Warstwowy deser to świetny sposób na wykorzystanie owoców. Słodkie truskawki i aromatyczna wanilia razem smakują wybornie.

Zupa umami z makaronem ryżowym i warzywami
Czas na pożywny i wyrazisty w smaku, a do tego łatwy do przygotowania posiłek. Dzięki Kindze poznacie wyśmienity przepis w stylu azjatyckim na zupę umami z makaronem ryżowym i warzywami! Sprawdźcie, jakie to proste. A smaczne jak u mami!

Pieczona owsianka z airfryera
Pieczona owsianka z airfryera z dodatkiem rabarbaru, czyli pyszny pomysł na śniadanie. Skuś się na przygotowanie tego przepisu i ciesz się wspaniałym śniadaniem na ciepło lub na zimno.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!

Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Napoleonka waniliowa
Paweł Małecki zdradza swój przepis na napoleonkę! Delikatny krem z wyczuwalną nutą wanilii, otulony chrupiącym ciastem francuskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!

Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
Jak przyrządzić dorsza? Karol przygotował wersję z sosem piwnym i szpinakiem. Wypróbuj koniecznie!