Sernik na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KRUCHY SPÓD PRZYGOTOWUJEMY
kruchy spodu bez pieczenia.
CIASTKA DOKŁADNIE KRUSZYMY
i łączymy z miękkim masłem.
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY
21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
ROZKŁADAMY MIESZANKĘ MASŁA
i ciastek, mocno dociskamy do dna.
MASA SEROWA DO
garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
NA GARNKU UMIESZCZAMY
metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.
GDY MASA UZYSKA
odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany.
WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY
i pozostawiamy do wystygnięcia.
ŻELUJĄCĄ MASĘ ŁĄCZYMY
z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na ok. 1,5-2 GODZIN.
JAK PODAWAĆ DEKORUJEMY
ubitą śmietaną i truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3852,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
642,0 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
53,7 g
Błonnik
12,9 g
Białko
12,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Zupa chrzanowa z szynką
Coś specjalnego dla miłośników zdecydowanych smaków – zupa z podsmażaną szynką oraz mocno chrzanową nutą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
By sezon na śliwki trwał dłużej, zamknij je w słoiku! Najlepiej w towarzystwie czekolady. Powidła Pawła to pyszny, domowy dodatek do ciepłych bułeczek lub naleśników.

Wigilijna zupa rybna
Esencjonalna, pełna świątecznych smaków oraz aromatów i przygotowana z najlepszej jakości ryb – właśnie taka powinna być idealna zupa rybna na wigilię, którą przyrządzisz z przepisem Karola!

Warkocz cynamonowo - marcepanowy
Smakowite połączenie pachnącego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem migdałów, cynamonu i marcepanu. Bardzo kuszące!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Szybka zapiekanka à la quiche
Kochasz smak wytrawnych tart, ale nie lubisz spędzać długich minut w kuchni? Skuś się na tę pyszną zapiekankę inspirowaną klasycznym quiche’em, którą z pomocą termorobota MC Smart przygotujesz w 20 minut!

Pita z serem graviera
Masz ochotę na prostą przekąskę w stylu kuchni greckiej? Koniecznie spróbuj pity z serem graviera, brązowymi pieczarkami i szpinakiem! To pyszne danie na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.

Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!