Angielski przysmak owocowy • przepis • składniki • przygotowanie
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO
wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej, aby zmiękło.
JAJKA TAKŻE WYJMIJ
z lodówki i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
CIASTO KRUCHE MĄKĘ
przesiewamy na blat, dodajemy cukier wanilinowy, masło i siekamy całość na drobne kawałki.
DODAJEMY CUKIER PUDER,
żółtko, chwilę siekamy i zagniatamy ciasto (jeżeli masa nie będzie się łączyć – dodajemy łyżkę jogurtu).
ZAWIJAMY W FOLIĘ
i chłodzimy 40 minut w lodówce.
MASŁO UCIERAMY Z
cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC,
stopniowo dodajemy jajka oraz żółtko.
DO DOBRZE UBITEJ
i napowietrzonej masy przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. MIESZAMY.
MASĘ DZIELIMY NA
dwie części: 3/4 oraz 1/4.
DO MNIEJSZEJ DODAJEMY
jogurt i dokładnie mieszamy.
FORMĘ O ŚREDNICY
24 cm, smarujemy masłem i posypujemy okruszkami (lub pokruszonymi biszkoptami).
WIĘKSZĄ CZĘŚĆ CIASTA
przekładamy na dno formy.
NA WIERZCH DELIKATNIE
nakładamy ciasto z jogurtem, na cieście układamy pokrojone na małe cząstki morele i borówki.
SCHŁODZONE CIASTO KRUCHE
rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm, tniemy w paski o szerokości około 1-1,5 cm i układamy na owocach.
PASKI SMARUJEMY BIAŁKIEM
i posypujemy cukrem trzcinowym.
PIECZEMY 45-50 MINUT
w temp.
170°C (TERMOOBIEG).
STUDZIMY.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3773 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
377,3 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
45 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Tarta z kiszoną kapustą
Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!

Ciasto miodowe z orzechami pekan
Ciasto pełne orzechów z mocno miodowym aromatem! Paweł Małecki nie zwalnia tempa i zachwyca kolejnym przepisem!

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Kiszone i suszone pomidory
Korzystaj z sezonu i przygotuj pyszne przetwory na zimę! Kinga pokaże Ci, jak zrobić kiszone i suszone pomidory!