Jednogarnkowy makaron z indykiem • przepis • składniki • przygotowanie
Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDROBNIENIE WARZYW
Strąk papryki przekroić na pół, usunąć nasadę szypułki i umyć w środku i z wierzchu. Połówki pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, przepołowić i razem z papryką rozdrabniać w pojemniku miksującym (z zatkniętą miarką)8 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE SOSU I MAKARONU
Mięso z indyka krótko opłukać i osuszyć. Włożyć je do pojemnika miksującego, wlać oliwę z oliwek i smażyć (bez miarki), ustawiwszymieszanie/5 minut. Dodać pomidory z puszki, przecier pomidorowy, gorący bulion drobiowy, śmietanę, sos worcestershire, oregano, cukier, 1 łyżeczkę cukru i ½ łyżeczki pieprzu, po czym gotować wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/5 minut/prędkość 1/100°C.
DOPRAWIENIE I PODANIE
Przed podaniem ostrożnie wymieszać wszystkie składniki i powtórnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć na talerzach; podawać potrawę obficie posypaną bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2466,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
822,0 kcal
Tłuszcz
18,4 g
Węglowodany
112,1 g
Błonnik
52,8 g
Białko
52,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Hummus grzybowy
Nietypowe połączenie smaków – wyrazisty hummus z dodatkiem kremu grzybowego! To niesamowicie pyszne danie ma szansę zagościć na Twoim świątecznym stole.

Marchwiowe placuszki z sosem serowym
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to ten przepis na placuszki również podbije Twoje serce. Idealne na śniadanie.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gravlax z tartymi buraczkami
Gravlax, czyli łosoś peklowany w soli i cukrze, a także… buraczkach! To wyjątkowe połączenie, które zachwyci niejedno podniebienie.

Makaron z pikantnymi brokułami
Prosty pomysł na włoski obiad! Penne z przyrządzonymi na ostro brokułami i ser feta to gwarancja wyrazistego smaku.

Szaszłyki z krewetkami i chorizo w cytrusowej marynacie
Te szaszłyki to kulinarna podróż na południe – soczyste krewetki w cytrusowej marynacie i wyraziste chorizo to wspaniałe połączenie smaków, które rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami
Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!