Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem • przepis • składniki • przygotowanie
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
FORMUJEMY RAVIOLI
Ciasto przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Rozwałkowujemy na cienko. Paski ciasta smarujemy delikatnie rozmąconym jajkiem. Farsz nakładamy łyżeczką na środek paska w odległości 3-4 cm od siebie. Ciasto składamy na pół, a następnie dłonią wyciskamy nadmiar powietrza. Pierożki oddzielamy od siebie nożem do pizzy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czarny pieprz tłuczemy w moździerzu. Na patelni roztapiamy kilka kawałków masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plastry i kilka listków szałwii. Dodajemy utłuczony pieprz. Do sosu dodajemy ugotowane ravioli. Posypujemy startym parmezanem i skórką otartą z cytryny, doprawiamy solą. Wykładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3116 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
389,5 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
32,7 g
Błonnik
16,1 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z pomidorów z curry
Nietypowe połączenie pomidorów i curry w doskonałej konfiturze!

Zupa harira
Zupa w stylu marokańskim w interpretacji Karola Okrasy - niezapomniany rozgrzewający smak na chłodne dni!

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pity z falafelami
Domowe chlebki pita, aromatyczny falafel z ciecierzycy i orzeźwiająca sałatka z ogórków – to świetny pomysł na obiad w stylu orientalnym!

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
Królik, suszone pomidory i wątróbka. Obok takiej kompozycji nie można przejść obojętnie, dlatego koniecznie wypróbuj przepis Karola!