Klopsiki z indyka zapiekane pod beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka zapieczone z ziemniakami w sosie beszamelowym z boczkiem. To idealne danie dla całej rodziny, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też ciekawą formą podania.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY BOCZEK
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, aż tłuszcz się wytopi, a mięso nabierze złotego koloru.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KLOPSIKI
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę, pietruszkę i oliwki dość drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane składniki przekładamy do dość dużej miski. Do warzyw dokładamy mięso mielone z indyka, całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Z gotowej masy formujemy ok. 8-10 klopsów.
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy do niego mąkę. Całość dokładnie mieszamy, aż mąka delikatnie się podsmaży. Do zasmażki, cały czas mieszając, stopniowo wlewamy mleko. Sos podgrzewamy, cały czas mieszając, aż stanie się dość gęsty. Na koniec dodajemy do niego przyprawy do smaku i podsmażony boczek i ponownie mieszamy.
SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki o grubości ok. 1 cm i układamy ich warstwę w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Następnie na ziemniakach układamy klopsiki i wtykamy między nie pozostałe plastry ziemniaków. Całość pokrywamy beszamelem i posypujemy tartą mozzarellą.
PODAJEMY DANIE
Zapiekankę pieczemy przez ok. 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a ser zarumieniony. Gotowe danie podajemy bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem świeżej bazylii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3787,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
946,8 kcal
Tłuszcz
64,6 g
Węglowodany
33 g
Błonnik
3,4 g
Białko
57,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Smakowity sposób na mięso z grilla? Marynowanie! Wypróbuj nasz przepis na pyszną jogurtową marynatę i dodaj smaku swoim potrawom.

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka, czyli jeden z ulubionych klasyków kuchni w stylu amerykańskim! Według przepisu Kuby przygotujesz je niemal bez dodatku tłuszczu w airfryerze i podasz z pysznym sosem.

Piersi kurczaka w chipsach z sosem musztardowym
Kurczak w chrupiącej panierce zrobionej z Twoich ulubionych chipsów. Prawda, że chcesz spróbować?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kuleczki z koziego sera
Niepowtarzalny smak koziego sera sprawia, że te sylwestrowe przekąski szybko znikają z talerza. Przygotuj serowe kuleczki w chrupiącej panierce dla siebie i bliskich na tę szczególną okazję!

Deser karmelowy z ryżem preparowanym
Paweł przygotowuje deser inspirowany tradycyjnymi szyszkami – ryż preparowany i słony krem kajmakowy! Pycha!

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z brukselki
Mała brukselka, wiele możliwości! Tym razem nie gotowana, a chrupiąca – na surowo. Wykorzystaj to pyszne warzywo, by przygotować sałatkę z wyjątkowym dressingiem.

Grillowane jabłka z kruszonką i lodami
Pieczone jabłka, które smakują jak szarlotka i które można przyrządzić w grillu? Jak najbardziej! To pyszny i prosty deser, który zajmie o wiele mniej czasu niż upieczenie tradycyjnej szarlotki.

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.