Bieszczadzkie fuczki • przepis • składniki • przygotowanie
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA FUCZKI
Jajko łączymy w misce z mlekiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i roztartym w moździerzu kminkiem. Dodajemy mąkę pszenną i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, aż wszystkie składniki się połączą. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego.
DODAJEMY KAPUSTĘ
Odsączoną, dobrze odciśniętą kapustę drobno siekamy i dodajemy do bazy ciasta. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 10 minut. Jeśli chcemy przygotować fuczki szybciej, do ciasta dodajemy 2 łyżki mleka i mieszamy całość – z tak przygotowanym ciastem możemy od razu przystępować do smażenia.
SMAŻYMY I PODAJEMY FUCZKI
Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni ustawionej na średnim ogniu. Na rozgrzaną patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta na fuczki i smażymy z obu stron, aż ciasto nabierze ładnego, rumianego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
764 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
191 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
17,9 g
Błonnik
5,4 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kumpir z pieczarkami i sosem chrzanowym
Kumpir to pyszne i proste w przygotowaniu danie, które można w pełni dostosować do swoich upodobań, dodając dowolne dodatki. Spróbuj tego sposobu na wykorzystanie ziemniaków!

Sernik na zimno
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Batoniki owsiane z 4 składników
Błyskawiczne i przepyszne batoniki owsiane z zaledwie 4 składników! Koniecznie wypróbuj przepis na tę przekąskę, która doskonale sprawdzi się jako przekąska lub śniadanie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
Parowane młode ziemniaczki w mundurkach, podane z wyjątkową okrasą z suszonych pomidorów, cebulki, rukoli i pistacji oraz z gzikiem to pomysł na przepyszny obiad, idealny na środek lata. Sprawdź, jak go przygotować!

Cookie box: ciasteczka maślane z orzechami
Te wyjątkowe ciasteczka możesz przygotować dla siebie lub obdarować nimi kogoś bliskiego! Spróbuj wszystkich trzech wersji i stwórz wyjątkowy cookie box!

Seler naciowy z nadzieniem z sera brie i krakersów
Szybki sposób na lekką kolację lub przekąskę we francuskim stylu! Wystarczy kilka minut, by oczarować smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sernik baskijski z airfryera
Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.

Ubijany ser brie z grzankami
Błyskawiczna w przygotowaniu przekąska, która zachwyci każdego, kto jej spróbuje! Połączenie wyraźnego smaku brie i czosnku ze słodkim miodem gwarantuje naprawdę pyszne danie.

Omlet marchewkowy
Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.