Gulasz z jelenia w warzywach • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj pyszny gulasz z mięsa jelenia w duszonych warzywach! Świetny pomysł na udany obiad!

Czas przygotowania
145 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY MIĘSO
Mięso myjemy i kroimy w kostkę, usuwając błony. Części ścięgniste mięsa kroimy bardzo drobno.
OBSMAŻAMY MIĘSO
Po wyjęciu z marynaty oprószamy mięso mąką zmieszaną z pieprzem, obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Kawałki mięsa podczas smażenia nie powinny się dotykać. Mąki nie może być zbyt dużo, bo to nadmiernie zagęści nam potrawę.
DODAJEMY WARZYWA
Por i szalotkę kroimy w talarki, a cukinię w drobne kawałki. Na patelni na oliwie i maśle klarowanym smażymy warzywa. Dodajemy do mięsa. Oddzielnie na półtwardo gotujemy w osolonej wodzie 2-3 ziemniaki i 2 marchewki. Drobno pokrojone dokładamy do mięsa. W garnuszku dusimy na maśle dwa duże pomidory pokrojone w ósemki. Przecieramy je do rondla. Całość przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, przecierem pomidorowym, papryką i, jeśli potrzeba, oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2822,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
705,6 kcal
Tłuszcz
19,4 g
Węglowodany
90,2 g
Błonnik
32,2 g
Białko
32,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Kuskus z gulaszem jagnięcym
Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karp winiarza i francuska zapiekanka
Karp w nieznanej odsłonie: pieczony w aromatycznym sosie, podawany z wyśmienitą francuską zapiekanką.

Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
Paweł Małecki zdradza przepis na deser swojego dzieciństwa! Zobacz, jak z 3 składników powstaną ciągutki idealne!

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placek kokosowo-malinowy
Kruchy spód, delikatna masa kokosowa i świeże maliny tworzą tradycyjny polski deser. Wygląda i smakuje rewelacyjnie!

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Placek brzoskwiniowy z orzechami
Puszyste, pachnące, ucierane na jogurcie ciasto ze słodkimi owocami. Smakowity deser, który polubi każdy łasuch.