Ciasto bostońskie • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczne ciasto inspirowane kuchnią Ameryki w Twojej kuchni! Przygotuj pomarańczowe ciasto bostońskie wg przepisu naszego cukiernika!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI BISZKOPTU
Białka oddzielamy od żółtek i dajemy do misy miksera, chwilę ubijamy. Białka ubijamy nieprzerwanie, stopniowo dodając cukier. Ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka. I jeszcze chwilę mieszamy.
PIECZEMY BISZKOPT
Do masy stopniowo dodajemy suche składniki wraz ze skórką otartą z pomarańczy. Masę delikatnie mieszamy za pomocą rózgi. Na końcu dodajemy masło. Mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 40 minut. Po upływie czasu sprawdzamy patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony. Gotowy – studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
200 ml śmietanki i 200 ml mleka wlewamy do garnka. Laski wanilii przekrawamy na pół, tępą stroną noża wykładamy nasionka i dodajemy je do garnka. Całość zagotowujemy.
PRZYGOTOWUJEMY GANASZ CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWY
Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy ze śmietanką w garnku i zagotowujemy. Płyn może wyglądać tak, jakby się zwarzył. Dodajemy pokruszoną czekoladę i cały czas mieszamy. Gdy czekolada zacznie się rozpuszczać, ściągamy z ognia i nadal mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mieszamy na gładką masę. Studzimy.
SKŁADAMY CIASTO
Wierzch biszkoptu ścinamy. Przekrawamy biszkopt na pół. Krem przekładamy do worka cukierniczego. Krem wykładamy na dolny biszkopt, przykrywamy górnym. Ganasz wykładamy na wierzch ciasta i rozsmarowujemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4632,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
386,0 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
43,9 g
Błonnik
9,8 g
Białko
9,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowe trufle kokosowe
Domowe trufle kokosowe obtoczone w podpieczonych wiórkach będą doskonale smakować i świetnie prezentować się na sylwestrowym stole. Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj je dla gości!

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Jajecznica na ostro
Dla tych, którzy lubią zacząć dzień od wyrazistych smaków, mamy przepis na jajecznicę na ostro! Przygotuj ją, korzystając ze wskazówek DG!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
Zagnieć, zawiń i zapiecz – oto enchilady inspirowane Meksykiem, które przygotujesz w trzech krokach. Sprawdź, jak smakuje mocno warzywny farsz oraz sos z pomidorów i czosnku.

Nogi kaczki ze śliwkami suszonymi i purée z zielonego groszku
Pomysł na smakowite kacze udka z suszonymi śliwkami podawane z zaskakująco smacznym purée.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Halloweenowe ciasto z niespodzianką
Zobacz, jak przygotować tort z krwawą niespodzianką, który zaskoczy wszystkich na upiornym przyjęciu!

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Sałatka meksykańska
Nasza sałatka meksykańska to pyszna kompozycja, która zachwyci każdego miłośnika wyrazistych smaków. Soczysty kurczak, kremowe awokado i aromatyczna fasola to tylko początek – całość wzbogacają świeże warzywa, pikantne przyprawy i inne smakowite dodatki. To idealna propozycja na lekki obiad lub kolację z meksykańskim akcentem!