Zapiekane brzoskwinie • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszny deser we włoskim stylu, który pokocha niejeden łasuch. Jego smak doskonale komponuje się z lodami waniliowymi.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BRZOSKWINIE OSĄCZAMY.
POŁÓWKI BRZOSKWIŃ SKRAPIAMY
2 łyżkami amaretto i układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania wypukłą stroną do dołu.
CIASTKA UMIESZCZAMY W
woreczku do zamrażania i szczelnie zamykamy.
CIASTECZKA W WORECZKU
rozdrabniamy, używając do tego celu wałka do ciasta.
MIGDAŁY LEKKO
rozgniatamy.
OBA SKŁADNIKI MIESZAMY
z masłem, żółtkiem, cukrem i pozostałym amaretto.
MASĘ ROZKŁADAMY NA
brzoskwiniach i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25 minut.
PODAJEMY NA GORĄCO
lub na ciepło z lodami waniliowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2345,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
586,4 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
71,7 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Dyniowe tortellini z masłem ze szczypiorkiem i ementalerem
Ręcznie robione pierożki z dyniowym farszem to przepyszna, czeska wariacja na temat klasyki włoskiej kuchni.

Tagliatelle z kurkami i pistacjami
Doskonałe składniki rodem z włoskiej kuchni – to podstawa przepisu Karola! Przygotuj tagliatelle z kurkami i pistacjami, by zasmakować w jakości i prostocie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie kotlety mielone z fasoli i pieczarek
Klasyczna forma, nowoczesne wykonanie! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj roślinne kotlety mielone z fasoli i pieczarek na przepyszny obiad dla całej rodziny.

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.

Piwno-arbuzowy koktajl
Zaskakujące połączenie orzeźwiającego smaku arbuza z klasycznym miodowym piwem to superpomysł na letni koktajl!

Filet z kurczaka z pigwą
Spróbuj kurczaka marynowanego w orientalnych przyprawach z dodatkiem miodowej pigwy i warzyw!