Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron • przepis • składniki • przygotowanie
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MAKARON
Zagotowujemy wodę w garnku, a potem doprawiamy ją 2 płaskimi łyżeczkami soli. Wrzucamy makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2 minuty. Po ugotowaniu odlewamy z garnka ok. 100 ml wody i przelewamy do kubka. Makaron odcedzamy i odstawiamy na bok do delikatnego przestygnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO SOSU
Na patelnię wlewamy wodę z gotowania makaronu, ale odrobinę (ok. 3 łyżek) pozostawiając w kubku. Na patelnię dodajemy masło i rozpuszczamy je na średnim ogniu.
DODAJEMY MAKARON NA PATELNIĘ
Wrzucamy makaron na patelnię i starannie mieszamy. Gdy makaron dobrze połączy się z maślanym sosem, dodajemy starty parmezan i wyłączamy ogień. Dodajemy szczyptę soli i pozostałe 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i otuli makaron. Gotowy makaron przekładamy na talerze i doprawiamy go pieprzem. Serwujemy ciepły w towarzystwie dodatkowej porcji parmezanu, opcjonalnie natki pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3358,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
671,6 kcal
Tłuszcz
44,8 g
Węglowodany
48,1 g
Błonnik
1,7 g
Białko
18,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klasyczna sałatka z mozzarellą
Sałatka Caprese jest jednym z najprostszych połączeń, które odzwierciedlają ducha włoskiej kuchni. Soczyste pomidory i kremowy ser w połączeniu ze świeżymi ziołami i odrobina oliwy tworzą połączenie, które na stałe wkradło się w menu restauracji na całym świecie. Jak przygotować pyszną sałatkę z mozzarellą i pomidorem? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą naszym przepisem.

Puszysty sernik na cieście marchewkowym
Sernikowa masa i korzenny, marchewkowy spód łączą się w jednym cieście dzięki przepisowi Pawła. Upiecz to proste ciasto i podaj je z warstwą aksamitnego, twarogowego kremu.

Jajka po grecku
Znacie pewnie jajka po turecku, a dzisiaj czas na ich grecką odsłonę! Dodatek sera feta, oliwy i oregano wniesie ich smak na zupełnie nowy poziom. Przygotuj je w domu i ciesz się pysznym śniadaniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowany burger teksański
Soczyste burgery domowej roboty podane z liściem świeżej sałaty, pomidorem i chrupiącą bułką zasmakują mięsożercom!

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Shake czekoladowy z trzech składników
Najszybszy prosty i słodki napój, czyli shake czekoladowy z trzech składników! Sprawdź najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, jak szybko można przygotować orzeźwiający napój.

Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
Wytrawne gofry? Czemu nie! Polecamy zwłaszcza takie z dodatkiem szpinaku, podane z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem. Koniecznie wypróbujcie ten pomysł na śniadanie!

Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Dwa sposoby na bigos, a każdy z nich ekspresowy! Sprawdź, jak z tym klasycznym daniem kuchni polskiej radzą sobie Karol i jego gość, a później… wypróbuj przepisy i wybierz swój ulubiony.