Faszerowana dynia • przepis • składniki • przygotowanie
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYDRĄŻAMY DYNIE
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy w krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
DUSIMY FARSZ
Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy stopniowo na gorącym oleju słonecznikowym. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem. Dolewamy 50 ml bulionu warzywnego, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut.
FASZERUJEMY DYNIE
Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Warzywa mieszamy z ryżem, 100 g parmezanu i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Połówki dyni doprawiamy solą i pieprzem, napełniamy farszem i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dolewamy pozostałą ilość bulionu. Dynie pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez kolejne ok. 30 minut, aż dynie będą miękkie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2298,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
287,3 kcal
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
40,8 g
Błonnik
12,5 g
Białko
12,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Udka kurczaka z pieczonymi warzywami
Szybkie w przygotowaniu danie na udka pieczone z warzywami - daj się skusić!

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!

Mus miętowy z limonką
Orzeźwienie i słodycz – idealne połączenie dla tych, którzy szukają deseru na upalne dni. Miętowy mus z limonką z przepisu Pawła doskonale sprawdza się w tej roli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami zamiast grzybów? Jeśli lubujesz się w tradycyjnych świątecznych przepisach, to ta wariacja może wydawać Ci się niepotrzebna. A jednak, takie wydanie wigilijnych pierogów ma wielu zwolenników, bo pieczarki są łatwo dostępne i można je podawać także dzieciom. Przekonaj się, że takie pierogi nie muszą niczym ustępować klasycznym pierogom z dodatkiem grzybów leśnych!

Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.

Szynka gotowana na kanapki
Domowa szynka gotowana to doskonały sposób na smaczny dodatek do kanapek. Przygotowanie jej jest zaskakująco proste, a efekt zachwyca delikatnym smakiem i soczystością. Odkryj nasz przepis na znakomitą domową wędlinę!